Osijek
PROSLAVA 25. OBLJETNICE 130. BRIGADE HV-A

Šišljagić: Heroji u ratu,
poduzetnici u miru
Objavljeno 23. listopada, 2016.

130. brigada HV-a počela je s obilježavanjem 25. obljetnice ustroja u subotu u Osijeku, a u organizaciji "Udruge veterana 130-te". Predsjednik Udruge Zlatko Dernaj kaže kako se proslava nastavlja nizom aktivnosti i u Čepinu 25. listopada u nazočnosti visokih državnih uzvanika iz Vlade RH.

Čestitke 130-oj je u ime predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, jer se pod njenim pokroviteljstvom održava svečanost, prenio saborski zastupnik HDZ-a Ivan Anušić, a obilježavanje je počelo misom nakon koje su Anušić, župan Vladimir Šišljagić, predsjednik Odbora za branitelje Domovinskog rata i braniteljske udruge Grada Osijeka Darko Nađ, te predstavnici 5. i 101. brigade kod Spomenika braniteljima na Trgu slobode položili vijence i zapalili svijeće. Među okupljenim suborcima i prijateljima pripadnika slavne 130. brigade bio je i njen ratni zapovjednik, pukovnik Živko Mijić, koji je kazao: "Mnogi ljudi dali su svoj život računajući da će stvorena Hrvatska biti po mjeri čovjeka. Nažalost, ona prošlost i sadašnjost razlikuju se nevjerojatno. Ona prošlost bila je san o lijepoj Hrvatskoj, bogatoj zemlji, ali sadašnjost nije takva", dodao je Mijić poručivši kako očekuje da se to počne ostvarivati s novom vlašću. Na Trgu Ante Starčevića održan je i sajam na kojem se moglo vidjeti čime se bave branitelji i njihove zadruge.

- Veseli me što vidim kakvu široku lepezu kvalitetnih proizvoda branitelji znaju napraviti i tako pridonijeti društvu koje su branili i sada stvaraju. Branitelji su aktivni i čine značajnu ulogu u društvu, neki od njih to rade kako bi si poboljšali standard ili osigurali egzisteniciju. Što se tiče njihova herojskog puta kroz 130. brigadu, dali su velik doprinos u obrani ne samo Osijeka i istočne Hrvatske nego i cijele države. Ovo je prigoda da se prisjetimo i prijatelja koji su dali živote. Brigada je dala velik doprinos i u žrtvama - 63 poginula, 22 nestala i više od 370 ranjenih. Brigada je dala i doprinos u bosanskoj Posavini, ali i nakon smirivanja ratnih djelovanja u razminiranju i povratku prognanih. Stoga za sve to treba zahvaliti i čestitati braniteljima koji njeguju tradiciju 130. brigade - kazao je župan Šišljagić obišavši i sajam.

Na svečanoj akademiji u Esseker centru Dernaj je spomenuo kako kada bi se mjerilo ono što su njihove inženjerijske postrojbe odradile, moglo bi se iskazati s 40-ak milijuna eura. Pojasnio je i planove udruge vezane uz izložbe, film “Kako smo obranili Osijek” te Muzej Domovinskog rata za koji je dogradonačelnik Denis Ambruš, primajući Priznanje 130. brigade, kazao kako bi on trebao biti kuća herojstva, slobode i tolerancije te čestitao obljetnicu.

Glazbeni i svečani program uljepšala su djeca OŠ Franje Krežme kojoj, kazao je Dernaj, daju podršku u borbi za svoje igralište. Nastupili su stari prijatelji brigade, poznati pjevač Igor Delač, Dubravko Lažeta, AurA bend, glazbenik Luka Vranješ, Nevenka Špoljarić, dopredsjednica Društva pjesnika Antun Ivanošić Osijek (inače ranjena ratna reporterka Glasa Slavonije u vrijeme kada su pod granatama 'glasovci' riječju i fotografijama neustrašivo izvještavali s bojišta)...

Dernaj je, osim Denisu Ambrušu, uručio priznanja Šišljagiću, predsjedniku Općinskog vijeća Čepina dr. Draženu Arnoldu, fra Anti Kukavici i brojnim drugim zaslužnima i prijateljima 130. brigade. D. Pejić

Možda ste propustili...

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike