Osijek
KUKULJEVIĆEVA POVELJA OSJEČKOJ MUZEALKI

Marini Vinaj ugledna knjižničarska nagrada
Objavljeno 24. listopada, 2016.

Među dobitnicima uglednih nagrada koje svake dvije godine na svojim redovitim skupštinama dodjeljuje Hrvatsko knjižničarsko društvo i dvije su Osječanke.

Dr. sc. Marina Vinaj, knjižničarska savjetnica i voditeljica Odjela knjižnice Muzeja Slavonije u Osijeku, dobila je Kukuljevićevu povelju. Ta se nagrada, koja se od 1968. godine dodjeljuje knjižničnim djelatnicima za dugogodišnji rad i znatne rezultate na unapređivanju knjižničarske djelatnosti, smatra svojevrsnom nagradom za životno djelo u toj struci.

Druga je laureatkinja dr. sc. Snježana Stanarević Katavić zaposlena na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera. Ona je dobila nagradu Eva Verona namijenjenu istaknutim mladim knjižničarima. Nagrade su dodijeljene na 41. redovitoj skupštini Hrvatskog knjižničarskog društva održanoj prije nekoliko dana u Primoštenu.

Kako nam je rekla dr. sc. Vinaj, njezin je profesionalni početak u Muzeju Slavonije bio vezan uz dramatična zbivanja u Domovinskom ratu i hitru evakuaciju knjiga. Knjižnica koja djeluje u sklopu Muzeja Slavonije ima 150 tisuća svezaka, a osim redovitog muzejskog fonda i muzeološke literature širokoga spektra koja obuhvaća povijest, arheologiju, umjetnost, etnologiju, muzejsku pedagogiku i drugo sadrži još građu spomeničkih i zavičajnih fondova te zbirke starih novina i sitnog tiska. Odjel knjižnice Muzeja Slavonije djeluje čak na trima adresama, glavnoj, u zgradi 8. bastiona koju dijeli s Isusovačkom klasičnom gimnazijom na Trgu Vatroslava Lisinskog 2, u matičnoj zgradi Muzeja na Trgu Svetog Trojstva 6 te u zgradi bivšeg Arheološkog muzeja na Trgu Svetog Trojstva 2 u Tvrđi gdje se nalaze knjige posebne knjižnice koja se počela formirati zajedno s tim muzejom koji je nedugo nakon osnutka ponovno pripojen matičnoj muzejskoj ustanovi iz koje je potekao. D. Celing

Dr. sc. Snježana Stanarević Katavić s Filozofskog fakulteta dobila je nagradu Eva Verona za mlade knjižničare

Možda ste propustili...

2. KONGRES HRVATSKOG DRUŠTVA ZA BUBREG OKUPIO 250 NEFROLOGA

Kroničnu bubrežnu bolest ima 12 % populacije u RH, a mnogi ne znaju da su bolesni

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

IZ TRPIMIROVE U HADRIJANOVU

Desno samo kroz križanje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana