Osijek
UDRUŽENJE STANARA O PREDSTAVNICIMA SUVLASNIKA

Zakonom ograničiti “vladavinu” u zgradama na četiri godine!
Objavljeno 24. listopada, 2016.

Došlo je vrijeme da se stane na kraj onim predstavnicima suvlasnika stambenih zgrada koji ignoriraju svoje obveze i troše zajednički novac iz pričuve bez pitanja, poručuju iz Udruženja stanara grada Osijeka koje je na nacionalnoj razini pokrenulo inicijativu za izmjenom Zakona o vlasništvu u segmentu izbora predstavnika suvlasnika. Žele, naime, zakonom ograničiti “vladavinu” prestavnika suvlasnika na razdoblje od četiri godine.

Naime, dok je prije nekoliko godine u ovom kontekstu najveći problem bio u promjeni žarulja zajedničkih prostorija bez konzultacije svih suvlasnika oko troška, danas je to donošenje važnih financijskih odluka poput imenovanja upravitelja zgrade (koji ih za protuuslugu stavlja u povlašteni odnos), ili pokretanju neadekvatnih postupaka legalizacije, etažiranja, certifikacije ili energetske obnove zgrada iz sredstava pričuve. Suvlasnicima se na ovaj način pričuva povećava, a da oni nemaju nikakvu kontrolu nad tim novcem. Pa se tako, prema podacima osječkog Udruženja stanara, nerijetko događa da se, primjerice, obitelji u stanu od 70 kvadrata bez upozorenja poveća mjesečna naknada za pričuvu i za nekoliko stotina kuna.

- U članku 375. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima navode se pitanja koja sačinjavaju međuvlasnički ugovor. U navedenom članku stoji kako međuvlasnički ugovor sadrži podatke o osobi koja je ovlaštena za predstavljanje i zastupanje suvlasnika prema upravitelju, odnosno trećim osobama, te uključuje granice njegovih ovlasti. Ta se osoba trenutačno bira na neodređeno vrijeme, a da bi došlo do njene smjene zbog lošeg gospodarenja zajedničkim dobrom, potrebno je prikupiti potpise suvlasnika koji zajednički posjeduju više od 50 posto nekretnine. To je pak u većini stambenih zgrada nemoguća misija pa se događa da ljudi koji rade na štetu svih, ili uopće ne rade, godinama ostaju predstavnici suvlasnika, objašnjava Vlasta Auguštin, predsjednica Udruženja stanara grada Osijeka.

Dodaje kako su se oko ove inicijative okupile ovom udruženju srodne udruge iz drugih hrvatskih gradova, te da će zajednički prijedlog o izmjeni Zakona uputiti Vladi RH.

Ivana SOLAR
U OSIJEKU 50 POSTO SUVLASNIKA NEZADOVOLJNO SVOJIM PREDSTAVNIKOM

Prema podacima Hrvatske udruge stanara i suvlasnika stambenih zgrada iz 2014. godine (dobiveni anketom među suvlasnicima stambenih zgrada s urbanih područja cijele Hrvatske), čak 53,19 posto građana nezadovoljno je radom predstavnika suvlasnika u svojoj zgradi. Odraz je to situacije i u Osijeku gdje se odnos zadovoljnih i nezadovoljnih suvlasnika svojim predstavnicima stanara procjenjuje na 50:50 posto. S obzirom na posljednji popis stanovništva prema kojemu su u Osijeku nastanjena 41.384 stana, porazan je zaključak kako više od 20 tisuća vlasnika nekretnina nema potpunu kontrolu nad svojim vlasništvom!

bez kontrole

PRIČUVA PONEKAD BIVA POVIŠENA BEZ SUGLASNOSTI SUVLASNIKA

Najčitanije iz rubrike