Mozaik
DOLINA MAMUTA

Opet pronašao mamutov zub
Objavljeno 24. listopada, 2016.

Nakon što je 2012. kao zanimljiva i nadasve neobična vijest u javnosti odjeknulo kako je mladi, danas 23-godišnji Goran Popović, radeći u dvorištu svoje kuće u Mohovu, prigradskom naselju Iloka, pronašao mamutov zub, sada je taj mladić udvostručio otkriće. Pronašao je, naime, u toj “dolini mamuta” i – drugi mamutski zub! Povijesno, zapravo geološko-paleontološki značajan nalaz našao je u okolici seoskog ribnjaka, u međuvremenu isušenog, kamo je išao brati šipak.

– U zemlji sam ugledao nešto čudno. Nožićem sam počeo kopati po tome i vidio da je to nekakva kost. Otišao sam kod susjeda po štihaču i potom otkopao mamutov zub – opisuje Popović novinarima, dodajući kako proteklih nekoliko godina, otkako je naišao na prvi mamutov zub, uvijek kada hoda po selu i okolici “razgleda okoliš, kopa i čeprka po zemlji s nadom da će možda naletjeti na neki sličan nalaz.” I prvi mamutov zub je, sjeća se, prije četiri godine našao također u listopadu, a o nalazu je tada, kao i sada, obavijestio Prirodoslovni muzej u Zagrebu.

– Dio zuba malo je virio iz zemlje, posve slučajno sam to uočio usred zelenila. Nožićem sam malo otkopao i odmah posumnjao što bi to moglo biti – kazuje 23-godišnjak iz Mohova koji je nalaz potom zatrpao, a onda se ubrzo vratio i “poput pravih paleontologa oprezno, kako ga ne bi oštetio, iskopao mamutov zub koji teži oko tri kilograma.

– Ovaj zub je poprilično veći od onog prvog koji sam pronašao. Zato i pretpostavljam da se možda radi o starijem mamutu. Očuvan je i u komadu, što je važno za daljnje istraživanje, ali i kada jednom postane muzejskim izloškom – govori Goran Popović. Pažljivo iskopani mamutov zub odnio je kući i oprao ga od blata. U blizini je, dodaje, pronašao i još nekoliko sitnijih kostiju za koje misli da pripadaju toj izumrloj životinjskoj vrsti.

– Stariji stanovnici Mohova pričaju da su se, u vrijeme kada je rađen ribnjak, negdje 60-ih godina prošlog stoljeća, na tom mjestu mogle pronaći brojne mamutske kosti. Očigledno je kako je dolina, gdje se smjestilo naše Mohovo, prije 20.000 i više godina bila “dolina mamuta”. Očito su mamuti na tom prostoru prebivali pa je Mohovo autohtono nalazište – reći će Popović o svojim saznanjima.

Sanja BUTIGAN
MUZEJ ZNA ZA NALAZE

U Prirodoslovnom muzeju u Zagrebu kažu da znaju za oba nalaza u Mohovu. – Dokaz je to kako je područje okolice Iloka bogato takvim nalazima. Za prvi nalaz, iz 2012. godine, utvrdili smo da se radi o vunastom mamutu. Osim zuba tog mamuta, pronađena je i kost vunastog nosoroga – rekao je Dražen Japundžić iz zagrebačkog Prirodoslovnog muzeja. Dodao je i da su planirana određena istraživanja kojima bi se utvrdilo postoji li još takvih nalaza u Mohovu i okolici. Prvi mamutov zub nađen u Mohovu nalazi se u Prirodoslovnom muzeju odakle će, na kraju, biti proslijeđen u Muzej grada Iloka gdje već postoje, kada je o mamutima riječ, određeni nalazi.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike