Kultura
DANI JOSIPA I IVANA KOZARCA

Nagrada za životno djelo akademkinji Dubravki Oraić-Tolić
Objavljeno 23. listopada, 2016.

Mario KOKAJ

Godinu po godinu, od 1995., kada su utemeljeni Dani Josipa i Ivana Kozarca, književni i znanstveni susreti zavičajnika Hrvatske, pa do ove 2016., oni traju i traju i svake se godine održavaju u listopadu kada je slavonska šuma najljepša, kada njeno zlatno lišće sa stoljetnih hrastova najmilije nam šušti i šumi, pjeva i diše. Utemeljitelji Dana Josipa i Ivana Kozarca su Privlačica, Društvo hrvatskih književnika, Hrvatske šume, Vukovarsko-srijemska županija i Grad Vinkovci, a redovito je organizira vinkovačka Privlačica.

Tradicionalna priredba “Živi kapitali” održana je i ove godine u Gimnaziji M. A. Reljković, Ekonomskoj i trgovačkoj školi “Ivan Domac”, Srednjoj strukovnoj školi “S. S. Kranjčević”, OŠ “Josip Kozarac” i Tehničkoj školi Ruđera Boškovića, a sudjelovali su književnici: Dubravka Oraić-Tolić, Goran Rem, Franjo Nagulov, Miroslav Mićanović, Luka Bekavac, Adam Rajzl, Krešimir Bagić, Josip Cvenić, Božica Zoko i Blaženka Brlošić.

Vrhunac Dana svakako je dodjela nagrada “Josip i Ivan Kozarac”. Ocjenjivački sud u sastavu Božidar Petrač, Goran Rem i Martin Grgurovac iz tekuće nakladničke produkcije odabrao je ono što je, prema njegovu sudu, bilo najbolje.

Nagradu za životno djelo primila je akademkinja Dubravka Oraić-Tolić. Govoreći o njoj Goran Rem rekao je kako je ta vrsna znanstvenica autorica tridesetak naslova - desetak znanstvenih monografija, tri zbirke pjesama i petnaestak uredničkih i prevoditeljskih svezaka.

- Za mene je to ne samo priznanje nego i neizmjerna radost. To je s jedne strane počast, ali i poticaj da nastavim dalje, ali s jednim divnim osjećajem da je moj rad priznat. Posebno me raduje što sam vezana uz Vinkovce, u jeku Domovinskog rata imali smo jedan veliki projekt “Hrvatsko ratno pismo” i darovali smo sav prihod za obnovu Dječje knjižnice “Mira” koja je u sklopu Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci. Tako da je moje srce ugrađeno i u Vinkovce - istaknula je D. Oraić-Tolić.

Nagradu za knjigu godine u području književnosti primio je Luka Bekavac za knjigu “Policijski sat” (Fraktura, Zagreb, 2015.).

- Knjiga “Policijski sat” nastupa kao svojevrstan nastavak “Drenja” i nagrađivanog “Viljeva”. Knjiga se pretvara u jedan oblik dnevnika sjećanja na 91./92. godinu u Osijeku - rekao je Bekavac.

U području znanosti nagradu je dobio Krešimir Bagić za knjigu “Uvod u suvremenu hrvatsku književnosti 1970. - 2010.” (Školska knjiga, Zagreb, 2016.). Poveljom uspješnosti nagrađena je Ljubica Biljan iz Cerne za knjigu “Jakobov san” (Pučko otvoreno učilište, Velika Gorica, 2015.).

Privlačica

TRADICIONALNI ORGANIZATOR KNJIŽEVNE MANIFESTACIJE

PODRŠKA ŽUPANA GALIĆA

Prije same svečanosti dodjele nagrada književnike i organizatore ove manifestacije primio je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, dok je na kraju drugog dana održavanja bila tradicionalna manifestacija “Putevima Jose i Ive Kozarca” na lovištu Kunjevci. Šumar i književnik Josip Kozarac poznat je po romanima “Mrtvi kapitali” i “Među svjetlom i tminom” te pripovijestima “Tena” i “Slavonska šuma”, a najpoznatije je djelo Ivana Kozarca roman “Đuka Begović”.

Možda ste propustili...

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

Najčitanije iz rubrike