Magazin
NEVEN MIHIĆ: OSJEČKI KOSTIMOGRAF U DUBAIJU

Dobro je sanjati, ali još je bolje raditi!
Objavljeno 23. listopada, 2016.

Za umjetni otok u obliku palme ili najviši i najluksuzniji hotel na svijetu Burj al Arab sigurno ste čuli, kao i za Burj Khalife, najvišu zgradu na svijetu, najveći shopping centar na svijetu u kojem se nalazi - skijalište, najveći akvarij s 33.000 morskih životinja i još mnogo toga što nigdje nema, ali ima Dubai, jedan od sedam ujedinjenih emirata na Bliskom istoku, i najveći grad na jugoistoku Perzijskog zaljeva.

Grad čiji su glavni aduti sunce, more i pijesak jedan je od najpoznatijih turističkih i financijski središta na svijetu. Među mnogim Hrvatima koji su se odlučili otići u Dubai ne samo turistički nego i profesionalno je i Neven Mihić, osječki umjetnik - kostimograf, scenograf i modni dizajner.

Kada, kako i zašto si otišao u Dubai?

- Moram priznati da sam posao u Dubaiju pronašao bez ičije pomoći ili preporuke, nitko nije ni znao što pokušavam. Na to sam izrazito ponosan jer samo tako umjetnik može vidjeti na kojoj se razini nalazi i dokle može ići. Pratio sam natječaje, slao svuda prijave, uključujući i druge gradove poput Londona i u konačnici završio u Dubaiju.

POTREBNA JE HRABROST

Sve to zvuči kao da te tamo odvelo tek nekoliko klikova mišem?

- Proces do samog polaska nije bio lagan, radi se o složenom i dugom rješavanju dokumenata - četiri institucije ih ovjeravaju. U Dubai sam stigao 23. kolovoza, kada su temperature po danu i više od 45 stupnjeva Celzijevih. Tek sam dolaskom u Zračnu luku Pleso u Zagrebu shvatio kamo idem. Danas postoji izravan let i za samo pet i pol sati bio sam u Dubaiju.

Iako si tamo tek mjesec dana (ili već), što tebi donosi to radno iskustvo u Dubaiju?

- Radim na Američkom sveučilištu u Emiratima kao predavač na Odjelu za modni dizajn, uz mnoge kolege iz Egipta, Engleske, Njemačke, Australije, Indije itd. Studenti su uglavnom lokalni, ali ima ih i iz Jordana, Irana, Egipta itd. Službeni jezik je arapski, ali uglavnom u školstvu, biznisu i svakodnevnom životu koristi se engleski jezik. Dubai - grad snova, kako ga mnogi nazivaju - uistinu je grad iz budućnosti, ali treba razlikovati turistički odlazak na taj dalek put od poslovnog odlaska. Odlučio sam se za taj grad jer smatram da dizajneri imaju veliku mogućnost na različitim poljima od modnog dizajna do interijera. Mnogi su Hrvati došli i ostali godinama.

Kakvu si sliku imao o tom gradu - kao turističkoj destinaciji, ali i gradu poslovnih prilika - prije nego što si otišao i koliko se ta pretpostavka korigirala dolaskom tamo?

- Najviše pamtim zrak, ekstremno vruću pustinjsku klimu koju prvi put osjetite kada iziđete iz aviona. To se riječima ne može opisati. Prije puta sam dosta čitao o tom gradu, ali imao sam sreće čuti mnogo informacija iz prve ruke, od osoba koje također žive ovdje. No, sve je to drukčije - kada dođete ovamo i pokraj vas “pleše” najveća fontana na svijetu ili stojite ispred najviše zgrade na svijetu, to je stvarnost.

Nisi požalio?

- Potrebna je hrabrost, ali i želja za osobnim napretkom, što je najveći razlog mog dolaska ovamo. Htio sam nešto novo za sebe, vidjeti kako to izgleda na svjetskoj razini, razvijati kreativni proces u novom smjeru, ali i zaraditi novac, plaću koja se bitno razlikuje od hrvatskih.

Kaniš li se vratiti?

- Niti je blizu, niti je jednostavno biti ovdje, ali i dobiti takvu priliku za posao u Dubaiju, to se ne propušta. Sustav rada razlikuje se od onog u Hrvatskoj jer ovdje nisam slobodni umjetnik, nego zaposlen i fokusiran na ono zbog čega i jesam ovdje. Trenutno ne razmišljam o povratku, smatram da ovdje treba živjeti u sadašnjosti i uživati svaki dan. Ono što mi se sviđa ovdje je definitivno i klima, doslovno imate ljeto tijekom cijele godine, spajate ugodno s korisnim.

Kako izgleda tvoj radni dan, tjedan?

- Rad u edukaciji bitno se razlikuje od umjetnika koji rade u kazalištu, ali svaka promjena je potrebna, privatno i poslovno. Smatram da je ovo novi (is)korak za mene. Nakon mjesec dana počeo sam se navikavati na život ovdje, vrijeme brzo prolazi i živi se ubrzano kao i u svakom drugom velikom gradu. Radi se pet dana u tjednu, vikend je petak i subota, tako da vam ostane dan za uživanje, odlazak na plažu, najveći shopping centar na svijetu, a nedavno je otvorena i Dubai Opera House, što je kulturna novina za ovaj dio svijeta.

PRESUDILO ISKUSTVO

Kako provodiš vrijeme kada nisi na poslu?

- Kao i u svakom gradu, trebate se sami snalaziti, od obilaska grada do svakodnevnog života. Potrebno je vrijeme da upoznate ljude izvan posla, ostvarite kontakte. Strpljenje je izrazito bitno, pozitivan stav i razlog zašto ste ovamo došli.

Dokad sigurno ostaješ tamo?

- Mogućnosti su velike, a ako imate posao i plaću, možete planirati poslovni i privatni život. Ugovori se potpisuju svakih šest mjeseci ili godinu dana, tako da se ovdje morate u startu pokazati i to održavati. Čitav se sustav razlikuje od hrvatskog i zato sve odlično funkcionira.

Što ti njima možeš ponuditi, što im nudiš?

- Od kostimografa sam jedini ovdje, što uključuje i druga kreativna područja poput scenografije, izrade šešira i modnih dodataka, što je kod njih još uvijek u razvitku. Ovdje je jako važno iskustvo jer predstavljate osobnu kreativnu prošlost i tako druge uvodite u taj svijet. Ponio sam mnogo skica, što je bio dodatni teret u prtljazi, ali neophodan za prvi dolazak. Mislim da će biti zanimljivo kada budem predstavio svoje radove vezane za operu ili balet ili velike samostalne izložbe. Iskustvo je bitno ne samo u umjetničkom nego i u produkcijskom smislu. Studenti iz mog iskustva mogu naučiti proces rada od skice do premijere.

Što misliš, zašto si baš ti odabran za to radno mjesto? Što te izdvaja od drugih mladih kostimografa/scenografa iz Hrvatske, možda i regije?

- Mislim da je presudilo iskustvo, iza sebe imam dosta ostvarenih projekata, izložbi, ali i nagrada, a sve se to uzelo u obzir. Bio sam top-student za 2010. Trud se isplati kad-tad, no potrebna je hrabrost, biti izvan sivila i površnosti današnjeg vremena. Drukčije sam se kretao, birao i mislio, možda me to izdvaja od mnogih. Od početka studija izdvajao sam se svojim radovima, to je bilo prije gotovo 9 godina, nastavio sam istim putem, to se prepoznalo danas.

Znamo da je to posve drukčija kultura, no razlikuje li se moda tamo, ona dnevna, ulična, od europske?

- Dubai postaje i modno središte, s nekoliko važnih modnih tjedana. Mnogi lokalni i svjetski dizajneri predstavljaju svoja djela ovdje. Možete uočiti kako se grade zgrade non-stop, grad nikada ne spava. Treba poštovati kulturu, religiju i običaje lokalnih ljudi, a u gradu možete sresti ljude iz cijelog svijeta. Ubrzo se ovdje prestanete osjećati kao stranac. Sigurnost grada je na zavidnoj razini, doslovce rijetko možete doživjeti neku neugodnost. Svugdje su kamere, osiguranja, pa se zaista osjećate sigurnim.

Razgovarala: Narcisa VEKIĆ
PLAŽE SU EGZOTIKA

Imaš li neki savjet za one koji žele, planiraju doći?

- Prvo, razdoblje dolaska morate posvetiti nalaženju stana, što nije jednostavno. Treba ga naći u blizini posla. Stan je i najveći trošak. Režije, hrana i javni prijevoz nisu velik izdatak, ovisno o vašim željama i potrebama. Voda u kućanstvu je prerađena morska voda, a za piće kupujete vodu u bocama. Grad je zaista velik i treba dosta vremena da biste došli s jednog kraja na drugi, no povezan je metroom i autobusnim linijama. Plaže su čista egzotika: svagdje su palme, plaže su pješčane, a voda je topla kao iz bojlera. Ostale turističke atrakcije i ponude ovog zanimljivog grada tek trebam otkriti...

Ugovori se potpisuju svakih šest mjeseci ili godinu dana, tako da se ovdje morate u startu pokazati i to održavati...

Radim na Američkom sveučilištu u Emiratima kao predavač na Odjelu za modni dizajn, uz kolege iz Egipta, Engleske, Njemačke, Australije...

Možda ste propustili...

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

PROF. DR. SC. ENES KULENOVIĆ, FAKULTET POLITIČKIH ZNANOSTI SVEUČILIŠTA U ZAGREBU

Agresivni politički akteri svojim istupima štete razvoju demokratske kulture

Najčitanije iz rubrike