Zdravlje
ISTRAŽIVANJE

Malo cimeta pomaže zdravlju
Objavljeno 24. listopada, 2016.

Dodavanje malo cimeta prehrani može koristiti zdravlju, pokazalo je novo istraživanje prema kojem taj začin snižava temperaturu u želucu i pomaže probavi, prenosi britanski Telegraph. Australski znanstvenici sa sveučilišta RMIT u Melbourneu proveli su istraživanje probave svinja uz pomoć kapsula koje reagiraju na plinove. Pema rezultatima istraživanja objavljenih u časopisu Scientific Reports uključivanje cimeta u prehranu životinja može smanjiti razinu ugljičnog dioksida u želucima hladeći tako njihova tijela. Ukupno zdravlje svinja koje su jele hranu s dodatkom cimeta poboljšalo se značajno. Voditelj istraživanja Kouroush Kalantar-zadeh kazao je: "Kad se svinje hrane na sobnoj temperaturi raste ugljični dioksid u njihovim želucima". Cimet u njihovoj prehrani smanjuje taj plin smanjivanjem lučenja želučane kiseline i pepsina što hladi želudac svinje tijekom obroka. Čini se i da cimet štiti zidove želuca i tankog crijeva, zaključili su znanstvenici.

Iako je istraživanje provedeno na svinjama, znanstvenici vjeruju da je primjenjivo i na ljude. Utvrdili su da je cimet smanjio temperaturu u želucu za 2 stupnja Celzija.

Stoga kažu da nije čudno što je cimet popularan u toplijim krajevima, jer daje osjećaj hlađenja. H

Možda ste propustili...

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

2

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

3

ISTRAŽIVANJE

Više sitne plave ribe umjesto crvenog mesa