Novosti
25. GODIŠNJICA HUMANITARNOG KONVOJA

Sjećanje na dan kada je 108 ranjenika spašeno iz opkoljenog Vukovara
Objavljeno 22. listopada, 2016.

VUKOVAR – U Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana obilježena je danas 25. godišnjica Humanitarnog konvoja ranjenika kojim je, 19. listopada 1991. godine, iz razorene vukovarske bolnice i opkoljenog grada izvučeno 108 teških ranjenika. Učinjeno je to u organizaciji tadašnjeg Ministarstva zdravstva i „Liječnika bez granica“.
–Posebno je to značajan dan i za vukovarsku bolnicu i sve one koji su se '91. u njoj liječili. Jer 25 godina je prošlo, od tog 19. listopada kada je uspio konvoj za spas 108 ranjenika. Očekivali smo, i bio je takav sporazum, da će taj konvoj dva puta tjedno dolaziti u vukovarsku bolnicu i evakuirati sve ranjenike. Međutim, nažalost prilikom izlaska konvoja iz Vukovara naišli su na mine, njihove dvije sestre su ranjene, i rekli su nam da više ne mogu dolaziti. Tako da smo tih zadnjih, najtežih mjesec dana bili ponovno prepušteni sami sebi, granatiranju i ubijanju, i nažalost, kada je Vukovar pao ranjenici i mnogo medicinsko osoblje završili su na Ovčari, i očito drugim grobištima, jer za dio njih još ne znamo gdje su skončali – podsjetila je ratna i sadašnja ravnateljica vukovarske bolnice. Na inicijativu ranjenika iz tog „konvoja spasa“, iz cijele Hrvatske, i Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990. – 1991. oni se svake godine okupljaju u bolnici u Vukovaru i podijele uspomene na taj dan.
Marija Terek bila je ratne 1991. godine djelatnica vukovarske kirurgije.

–Preživjela sam konvoj, preko Sremske Mitrovice (Srbija) i Bjeljine (BiH) da bi nakon tri dana došli u Hrvatsku. Prva nam je stanica bila Đakovo gdje smo mogli previti naše ranjenike. Bilo je jako teško, bilo je zastrašivanja, straha i loših uvjeta – kazuje Terek dodajući kako je vjerovala da će „pravda pobijediti“ i da će konvoj stići u Hrvatsku.

–Nisam vjerovala ni da će Vukovar pasti. Mi smo bili puni entuzijazma, unatoč tom zlu rata, i mislim da bismo izdržali i dulje da je Vukovaru stigla pomoć – navela je Terek, prisjetivši se „žalosnih i dirljivih“ trenutaka kada su najteže ranjenike iz vukovarske bolnice pripremali za transport kamionima iz grada u neprijateljskom okruženju. Sudionici „konvoja spasa“ su nakon okupljanja, položili cvijeće i upalili svijeće kod spomenika žrtvama Ovčare u krugu bolnice, kod spomen obilježja na Trpinjskoj cesti i na Ovčari, kao i na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.S.Butigan

Možda ste propustili...