Novosti
POLJOPRIVREDNICI:

Tolušić se mora odmah baciti na posao i spasiti ono malo što je ostalo
Objavljeno 22. listopada, 2016.

Vezani članci

TOMISLAV TOLUŠIĆ:

Odmah pokrećemo Program ruralnog razvoja

Dojučerašnji ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a u Oreškovićevoj vladi, a sada ministar poljoprivrede u Plenkovićevom timu u Banskim dvorima, Tomislav Tolušić (HDZ), jedan od tri ministra iz Slavonije, nema vremena za predah, a kamoli da će mu poljoprivrednici dati 100 dana mira. Jer, kažu, preuzeo je najvažniji resor koji grca u problemima te zahtijeva brz, znalački i učinkovit rad i konkretna rješenja. Raduje ih što je čovjek iz Slavonije i što je dosad bio ministar u resoru povlačenja novca iz EU fondova, pa i u tome od njega mnogo očekuju. Dosadašnji ministar Davor Romić iz Mostove kvote nije ostavio traga, za što i nije bilo ni dovoljno vremena, ali, kažu seljaci, nisu ga niti doživjeli kao čovjeka i dužnosnika za učinkovitu komunikaciju “s terenom”. Bolji jezik nisu uspostavili ni s SDP-ovim Tihomirom Jakovinom, ali zato se rado prisjećaju HDZ-ovog Petra Čobankovića kojeg pamte po čestim, maratonskim, strpljivim pregovorima sa seljacima.

U Hrvatskoj poljoprivrednoj komori su, kaže njen predsjednik Matija Brlošić, davno prije zaključili da ministar poljoprivrede treba biti iz vladajuće, najjače stranke u Vladi, i koji ima podršku premijera i ministra financija.

– To je čovjek koji treba poznavati mehanizme povlačenja europskog novca za poljoprivredu s obzirom na to da imamo Program ruralnog razvoja s 320 milijuna eura na godišnjoj razini i 370 milijuna eura u prvom stupu gdje sredstva svaku godinu u većim postotcima dolaze iz Europe. Dakle, treba nam čovjek koji dobro poznaje EU fondove i kako funkcioniraju, jer od 2022. sve što poljoprivreda dobiva – dobivat će se iz njih. S obzirom na to da je Tolušić vodio taj resor, očekujemo dobre rezultate u tome - kaže Brlošić.

Dodaje kako pretpostavljaju da Tolušić, s obzirom na to da je iz Slavonije, poznaje probleme u poljoprivredi i u Komori očekuju da će dobro surađivati.

- I, konačno, nakon pet godina nekakve tišine u poljoprivredi, očekivanja su da će se stvari pomaknuti zahvaljujući i političkoj težini novog ministra u svojoj stranci i tome da pripada najvećoj stranci. Jer, nema li ministar poljoprivrede podršku premijera i ministra financija, što je bio slučaj u zadnjih pet godina, to onda nije dobro, a mislimo da Tolušiću podrška premijera i prvog financa države neće izostati - kaže Brlošić.

Za Antuna Lasla, predsjednika Udruge OPG-ova Život, vremena za uhodavanje novog ministra nema.

– Mora odmah pokazati svoju vrijednost, jer problemi u agraru su veliki. Zatiče ministarstvo u velikom neradu u kojem su se zapostavljali OPG-ovi još iz vremena Jakovine, pa i Romića. Treba se odmah uhvatiti posla i spasiti ovo malo preostalih OPG-ova, mljekara, stočara, svinjogojaca - kaže Laslo. Očekuje da će poštivati stavove njegove udruge jer, dodaje, ona ima program. I Laslo smatra da Tolušić visoko kotira u svojoj stranci, što će mu na novoj dužnosti dobro doći, kao i iskustva stečena na mjestu župana te predsjednika Zajednice hrvatskih županija.

– Čini mi se ozbiljan i operativan, a sada je pred velikim izazovom. Neće mu biti lako, mora biti sabran i izabrati kvalitetne suradnike, jer Ministarstvo poljoprivrede u najvećim je problemima, a očekujemo da surađuje s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijele Žalac - kaže Laslo. Ocjenjuje kako Tolušić na čelo hrvatske poljoprivrede stiže kada su njene najslabije karike stočarstvo, odnosno mljekarski sektor.

Suzana ŽUPAN
KLJUČNO JE DA OKO SEBE OKUPI STRUČAN TIM

Krešimir Kuterovac, direktor konzultantske tvrtke Inagra d.o.o., i bivši državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, kaže da je odabir Tomislava Tolušića za ministra poljoprivrede najbolje rješenje. “Jedino je pitanje kakav će tim ministar Tolušić okupiti oko sebe jer je izuzetno ključno za razvoj poljoprivrede da to budu osobe koje su i stručne, ali i od povjerenja”, kaže Kuterovac.

Ernest Nad, voditelj Odjela za poljoprivredu pri Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Osijek, kaže da su izuzetno zadovoljni odabirom Tolušića za ministra poljoprivrede. “Tolušić se već dokazao kao odličan ministar regionalnog razvoja te virovitičko-podravski župan, gdje je učinio mnogo, a kojoj je poljoprivreda osnovna djelatnost i za čiji je razvoj povučeno dosta novca iz EU fondova”, kaže Nad. Z.Rupčić

DAVORU ROMIĆU PALAC DOLJE

- Davor Romić nije bio tip čovjeka za komunikaciju s terenom, a nije je bilo ni s našom udrugom Život. Hvala Bogu da je došlo do promjene u tom ministarstvu. Petar Čobanković znao je provoditi komunikaciju između seljačkih udruga, ministarstva i stvarnosti te je imao djelomična rješenja. Da je imao slobodne ruke – bilo bi to i bolje. Jer, čovjek je sa sela, bavi se poljoprivredom i znao je važnost OPG-a, znao je procijeniti stvari, a sve se narušilo dolaskom Jakovine - kaže Antun Laslo.

Možda ste propustili...

NEOVISNI KANDIDAT NA LISTI HRVATSKOG BILA U 11. IZBORNOJ JEDINICI

Tolj: Obnoviti Herceg-Bosnu