Novosti
GEOMETAR (NE)JEDNAKOSTI

Bez socijalnih transfera više od 80 % starih živjelo bi u siromaštvu
Objavljeno 22. listopada, 2016.

Vezani članci

OVRŠNIM POSTUPCIMA DATI HUMANO LICE

Država će davati stanove ljudima pred deložacijom

Nakon stalnoga rasta socijalnih nejednakosti u Hrvatskoj u posljednja tri desetljeća, zahvaljujući provedbi socijalnih politika one su se počele blago smanjivati, pokazuju rezultati istraživanja “Geometar jednakosti”, koje je proveo Centar za mirovne studije u sklopu programa Ekonomsko-socijalna pravednost.

- Podaci prije i nakon socijalnih transfera, a u njih smo uključili i mirovine, pokazuju golemu razliku, što znači da bi Hrvatska, da nema socijalnih politika, bila na razini najgorih svjetskih primjera u Južnoj Americi. Podaci o stopi rizika od siromaštva prije i nakon socijalnih transfera pokazuju da bi bez njih u Hrvatskoj ona premašivala 40 posto, a s njima iznosi nešto ispod 20 posto, što je nešto više od prosjeka Europske unije - kazala je Maja Pleić iz CMS-a.

Istaknula je da su posebno velike razlike uočene po dobi, pri čemu su stariji od 65 godina izuzetno ugrožena skupina, te bi, da nema socijalnih transfera, više od 80 posto te populacije živjelo u siromaštvu. Kao primjer navela je podatak da, ovisno o osnovi za mirovinu, prosječne mirovine kao postotak netoplaće iznose 40 posto, invalidske mirovine 29 posto, a one braniteljske dosežu 88 posto prosječnog dohotka. Tako je, u apsolutnom iznosu, u 2015. prosječna braniteljska mirovina iznosila gotovo pet tisuća kuna, a ona invalidska 1800 kuna, upozorila je Pleić, istaknuvši kako ti podaci nisu poziv da se smanje mirovine braniteljima, nego upozorenje da se s mirovinama u Hrvatskoj ne može normalno živjeti.

Također je istaknula kako je potrebno razbiti mitove da Hrvatska troši puno na socijalna davanja, jer podaci pokazuju da smo među zemljama koje najmanje izdvajaju u te svrhe, kao što smo i u slučaju poreza na rad u odnosu prema EU jedna od zemalja s nižim stopama.

- Danas, kada smo dosegnuli prosjek EU-a po ekonomskoj nejednakosti, to nam ne treba biti sedativ, nego poticaj da se fokusiramo na strukturalne investicije u obrazovanje, zdravstvo, istraživanje i razvoj kako bismo poticali dugoročni razvoj prosperitetne Hrvatske - poručila je.

Među brojnim zanimljivim podacima iz istraživanja vrijedi spomenuti, primjerice, da stopa siromaštva djece predškolske dobi kod roditelja s osnovnoškolskim obrazovanjem iznosi 59 posto, sa srednjoškolskim 20 posto, a kod onih s visokim obrazovanjem samo dva posto.

Zanimljiv je i podatak o obuhvatu djece predškolske dobi uslugama jaslica, vrtića i predškole. On je najniži u Virovitičko-podravskoj, Brodsko-posavskoj i Osječko-baranjskoj županiji, a najviši obuhvat imaju: Grad Zagreb, Istarska županija, Zagrebačka, Dubrovačko–neretvanska te Primorsko–goranska županija. Raspon između najnižeg i najvišeg obuhvata je od 6 % u Virovitičko-podravskoj do 39 % u Gradu Zagrebu.

Eduard SOUDIL/H
PODACI DOSTUPNI SVAKOME

Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije istaknula je kako je ključna ambicija u provedbi istraživanja bila napraviti sveobuhvatnu bazu podataka od postojećih istraživanja i pokazatelja i različitih službenih izvora o nejednakostima u Hrvatskoj, obuhvaćajući podatke o nejednakostima u području ekonomije, socijalne zaštite, zdravstva, okoliša i infrastrukture, društvene participacije, pravosuđa i obrazovanja. Ključni proizvod projekta bit će stoga web-stranica nejednakosti.cms.hr, koja će sljedećeg tjedna biti upotpunjena i puštena u promet. Na njoj će biti vizualni prikazi svih podataka kojima će svatko moći pristupiti.

STOPA RIZIKA OD SIROMAŠTVA PRIJE SOCIJALNIH TRANSFERA

TIP KUĆANSTVA POSTOTAK RIZIKA Bez uzdržavane djece 56,1 Jednočlano kućanstvo 81,2 Jednočl. kuć. muškarac 69,2 Jednočl. kuć. žena 87,5 Jednočl. kuć. mlađi od 65 53,0 Jednočl. kuć. stariji od 65 98,5 Dvije odrasle osobe 66,8 Dvije odrasle osobe mlađe od 65 41,0 Dvije odrasle osobe starije od 65 87,0 Jedan roditelj 1 ili više djece 43,2 Dvije odrasle osobe, 1 dijete 27,5 Dvije odrasle osobe, 2 djeteta 23,8 Dvije odrasle osobe, 3 ili više djece 55,8

Najčitanije iz rubrike