Novosti
INVALIDI ĆE IMATI ASISTENTE

Slonjšak: Osobnu asistenciju treba napokon urediti zakonom
Objavljeno 22. listopada, 2016.

Vezani članci

DRŽAVA KASNI

Invalidi ostaju bez pomoći

Nakon što se u javnosti podigla velika prašina kada je na svjetlo dana izašla mogućnost da više od 500 osoba s invaliditetom na kraju listopada ostane bez pomoći osobnih asistenata, a novac za nastavak projekata, kako je rečeno, odavno je osiguran iz Europskog socijalnog fonda, u petak je u Saboru i Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku rečeno kako je rješenje pronađeno.

Podsjetimo, iz Saveza društva multiple skleroze Hrvatske upozorili su na činjenicu da krajem listopada završavaju jednogodišnji projekti ugovoreni s udrugama osoba s invaliditetom koji su sklopljeni s Ministarstvom socijalne politike i mladih i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje kao posredničkim tijelima, preko kojih je više od 500 osoba s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, od kojih gotovo 100 osoba s multiplom sklerozom, dobilo pomoć osobnih asistenata. Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, rekla nam je kako osobna asistencija znači održavanje života i elementarnog ljudskog dostojanstva.

- Usluga osobne asistencije namijenjena je osobama s najtežim invaliditetom koja im po svom sadržaju osigurava izvršavanje osnovnih životnih potreba upravo zbog težine invaliditeta, a radi se o aktivnostima svakodnevnog zbrinjavanja od higijene, hranjenja, presvlačenja, davanja lijekova... - pojašnjava Slonjšak.

- Posljednjih nekoliko dana zaprimili smo dramatične apele brojnih osoba i udruga zbog isteka jednogodišnjeg ugovora sklopljenog između udruga, Ministarstva socijalne politike i mladih i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kojima je bilo osigurano projektno financiranje usluge osobne asistencije u trajanju od godine dana s istekom krajem ovog mjeseca - rekla nam je pravobraniteljica.

- Punih osam godina predlažemo da se ta vrsta potpore zakonodavno uredi ukazujući na brojne nedostatke projektnog financiranja osobne asistencije (s rokovima i uvjetima natječaja), a najveći je nedostatak nesigurnost i strepnja od raskidanja ugovora čime bi nastala nepopravljiva šteta - rekla je pravobraniteljica Slonjšak.

Predsjednica Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama koji obuhvaća 31 udrugu od Vukovara do Dubrovnika, Mirjana Jakovčev, osobito je zadovoljna što su prvi put osobne asistente dobile i osobe s intelektualnim teškoćama.

- Osobama s intelektualnim teškoćama i drugim vrstama invaliditeta jako je bitno da imaju osobne asistente. Oni im pomažu pri svakodnevnim aktivnostima, ali i uključivanju u zajednicu u kojoj žive. To su većinom osobe s najvećim stupnjem različitih vrsta invaliditeta koje dosad nisu imale priliku uključiti se u zajednicu, izići iz svoje kuće, biti s drugima. Uz pomoć asistenta to su sve uspjele ostvariti - kazala nam je Jakovčev.

U petak su udrugama stigli mailovi iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u kojima se traži da udruge žurno, odnosno odmah u petak do 12.30 sati, dostave podatke koji se odnose na osobne asistente s kojima je trenutno sklopljen ugovor o radu, u sklopu projekata financiranih iz natječaja “Širenje usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom HR.2.3.05” iz Europskog socijalnog fonda. Ti podaci, navode u Ministarstvu, potrebni su im kako bi se isplanirale daljnje aktivnosti vezane uz sklapanje dodataka ugovorima kojima se određuje produžetak trajanja projekata. M. Muškić

Nada Murganić

ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike

TROŠKOVE DO SKLAPANJA NOVOG UGOVORA POKRIT ĆE MINISTARSTVO

Petstotinjak osoba s invaliditetom koje ostvaruju pravo na osobnog asistenta, kojima je prijetilo da za nekoliko dana zbog isteka ugovora ostanu bez te usluge, i dalje će imati osobnog asistenta jer će potrebne troškove do sklapanja novog ugovora pokriti Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, najavila je u petak ministrica Nada Murganić. Ministarstvo je pronašlo rješenje za premošćivanje tog razdoblja pa do kraja mjeseca planira potpisati dodatke ugovorima s udrugama koje pružaju usluge osobne asistencije, koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda, rekla je Murganić na konferenciji za novinare tijekom svog prvog radnog dana na toj dužnosti. Raspisivanje novih natječaja očekuje se u prvom tjednu studenoga jer je dokumentacija potrebna za raspisivanje novog natječaja gotovo dovršena. Murganić je najavila kako se broj korisnika osobnog asistenta namjerava povećati s 500 na 750.

Možda ste propustili...