Osijek
SIMPOZIJ NA MEDICINI

Najvažnije je rano preveniranje bolesti
Objavljeno 21. listopada, 2016.

“Primarna i sekundarna prevencija bolesti suvremenog čovjeka”, naziv je dvodnevnog simpozija koji je u petak počeo na Medicinskom fakultetu u Osijeku, u organizaciji Akademske zajednice Ante Starčević, Matice hrvatske, Medicinskog fakulteta i Kliničkog bolničkog centra Osijek.

- Ovim simpozijem želimo ukazati na bolesti i stanja modernog čovjeka i pridonijeti njihovoj prevenciji iz perspektive stručnjaka različitih djelatnosti - rekao je prof. prim. dr. sc. Josip Galić, predsjednik Organizacijskog odbora skupa i Katedre za urologiju Medicinskog fakulteta u Osijeku.

Dodao je kako su od bolesti suvremenog čovjeka na prvom mjestu bolesti iz skupine ovisnosti - o alkoholu, drogi, cigaretama, ali i kockanju, koje fizički uništavaju čovjeka, djeluju na njegovu psihu izazivajući depresiju i potičući na suicid. Stoga je, ističe primarijus Galić, najvažnije rano preveniranje bolesti.

Skup su pozdravili župan Vladimir Šišljagić, Aleksandar Včev, dekan Medicinskog fakulteta, Domagoj Drenjančević uime KBC Osijek i drugi uzvanici. Simpozij je otvorio Srećko Tomas uime Ministarstva znanosti i obrazovanja, pokrovitelja skupa. Slijedilo je gotovo 50 stručnih izlaganja, a posebno je istaknuta suradnja Medicinskog, Prehrambeno-tehnološkog, Poljoprivrednog te Katoličkog bogoslovnog fakulteta i Instituta Ivo Pilar. U glazbenom je dijelu programa nastupila Daniela Pintarić. V. Latinović

Najčitanije iz rubrike