Osijek
RIJEŠEN PROBLEM NA GROBLJIMA

Posječeno 95 % bolesnih tuja
Objavljeno 22. listopada, 2016.

Problemi s ukrasnim čempresima, odnosno tujama (Thuja occ. Smaragd), već nekoliko godina zadaju glavobolju svima koji su tom lijepom ukrasnom biljkom uredili svoja dvorišta, ulaze i slične prostore. Problem je osobito izražen na javnim prostorima, a naročito na grobljima. Naime, mnoge su se uprave groblja diljem Slavonije, ali i većeg dijela kontinentalne Hrvatske, još prije desetak i više godina odlučile upravo za spomenutu tzv. smaragdnu tuju.

Tako je bilo i u Osijeku, posebice na prostoru Centralnog groblja, gdje je ta biljna vrsta postala jedno od obilježja toga najvećeg osječkog groblja. Ali, kao što smo već više puta pisali u Glasu Slavonije, unatrag tri-četiri godine tuje su najprije postale ruglo, a potom i vrlo konkretna opasnost za grobna mjesta, ali i za posjetitelje groblja.

Nešto naglašeniji primjeri osušenih stabala tuje pojavili su još 2013. godine. Tada se to tumačilo kao posljedica intenzivne suše koja je Slavoniju pogodila godinu prije. Naime, prema riječima stručnjaka, tuja ima plitak korijen pa su biljke fiziološki oslabjele i postale lak plijen raznim štetočinjama poput gljivica i tzv. moljaca minera koji su zahvatili cijelu Europu.

Nemoćni protiv nametnika

- Budući da su tuje s godinama postale svojevrsna vizualna prepoznatljivost Centralnog groblja, nismo odmah željeli prići sječi svih stabala, nego smo u pomoć pozvali stručnjake koji su krajem jeseni 2014. ustanovili kako je riječ o velikoj prisutnosti tujinog potkornjaka. Savjetovali su nam da pristupimo intenzivnoj zaštiti, te smo prošle godine u tri navrata tretirali kompletne površine zahvaćene nametnikom preporučenim sredstvima. Nažalost, otrov nije spriječio nametnika. Stoga smo ih ove godine počeli sjeći, odnosno trajno uklanjati suha stabla. Problem je dodatno zakompliciran ovogodišnjim lipanjskim olujama nakon kojih smo bili prisiljeni interventno ukloniti 270 olujom porušenih stabala. Do danas je uklonjeno 95 posto svih suhih stabala na svih 20 groblja koliko ih održava Ukop, i to s ukupne površine od 60 hektara. Treba znati kako je riječ o više tisuća stabala, pa to zaista nije posao koji se može obaviti za nekoliko tjedana. Naime, groblja nisu šume, a sječa se mora provoditi izrazito oprezno kako se ne bi oštetili grobni spomenici niti ugrozili svakodnevni posjetitilji osječkih groblja – objašnjava Saša Ljubojević, direktor Ukopa.

Nove biljne vrste

No, samom sječom stabala čitav posao nije završen budući da je potrebno i uklanjanje panjeva, a dosad ih je uklonjeno oko 40 posto.

Kako doznajemo u Ukopu, do blagdana Svih svetih polje E1 Centralnog groblja bit će u cijelosti očišćeno od panjeva. Nakon toga na to će se polje posaditi nove biljne vrste. Na temelju projekta krajobraznog uređenja Centralnog groblja, tuje će zamijeniti grmolike tise, kuglasti bagremi i javori, crvenocvjetni kesten i još neke vrste u skladu s prostorom.

Ukupan će posao uklanjanja panjeva biti završen tijekom 2017. godine, a intenzitet će sadnje novih sadnica ovisiti o financijskim sredstvima tvrtke Ukop.

Vesna LATINOVIĆ

rokovi

UKLANJANJE PANJEVA ZAVRŠIT ĆE 2017. GODINE

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike