Osijek
LEGE ZA DJECU SUPERJUNAKE

Osmogodišnja Fides nakon
moždanog udara odlazi na
robotsku neurorehabilitaciju
Objavljeno 22. listopada, 2016.

Fides Babić 14. prosinca 2015. vratila se kući iz škole i pojela ručak s dvije svoje mlađe sestrice. Odlučila je gledati malo televiziju prije nego što počne pisati zadaću. Samo nekoliko minuta nakon toga tu je inače zdravu i veselu djevojčicu majka našla kako leži na krevetu. Nazvala je Hitnu, odvezli su ju u KBC Osijek i doznali strašnu vijest - Fides je imala moždani udar.

- Fides je bila oduzeta desna strana tijela i nije govorila. Zbog toga je prošla rehabilitaciju, nakon čega je progovorila i počela hodati, no desna joj noga nije potpuno funkcionalna. Također, koristi se desnom rukom, ali zbog problema s finom motorikom ipak piše lijevom. I danas ju redovito vozimo na fizikalne vježbe, želeći da se što bolje oporavi - kaže majka Marina Babić.

Poziv iz Dubrovnika

Stoga ih je vijest iz humanitarne akcije Lege za djecu superjunake jako razveselila. Njihova je danas 8-godišnja djevojčica dobila poziv u kliniku dr. Joška Glavića u Dubrovniku, gdje će joj omogućiti robotsku neurorehabilitaciju!

Podsjetimo, humanitarna akcija Lege za djecu superjunake pokrenuta je ljetos, kada je šest humanitaraca, neprekidno 72 sata vozeći bicikl (Ivica Lenard i Igor Toman) i trčeći (Dražen Ćućić i Dragan Maloševac), uz pratnju Darka Zeca i Igora Bereckog, prikupilo 25 tisuća kuna za male bolesnike Pedijatrije KBC-a.

- Kao sve lijepe priče, i ova ima još jednu, posebnu, dodanu vrijednost. Potaknut našom akcijom, dr. Joško Glavić iz Dubrovnika, vlasnik suvremene poliklinike u okviru koje se provodi i u svijetu jedinstvena metoda robotske neurorehabilitacije, odlučio je pomoći donirajući više tisuća eura vrijedan neurorehabilitacijski tretman osječkim pedijatrijskim pacijentima s neurološkim oštećenjima. U okviru te inicijative, u Dubrovnik na dvomjesečnu neurorehabilitaciju kod dr. Glavića i njegova tima 24. listopada odlazi osmogodišnja djevojčica koja je u dobi od sedam godina pretrpjela moždani udar. Dr. Glavić i njegov tim, na prijedlog osječke neuropedijatrice, dr. Čokolić, pozvali su je da bude njihov gost na besplatnoj neurorehabilitaciji ruke i noge - kaže pedijatar, dr. med. Igor Berecki iz Lige za djecu superjunake.

Superjunakinja iz Bočkinaca

U pratnji male Fides bit će njezina majka Marina Babić. Njima je u blizini poliklinike pronađen smještaj, koji stoji 2600 kuna mjesečno (cijena uključuje i režije).

- Za Lege je to bio dodatni humanitarni izazov, no ponosno možemo objaviti kako smo i prije službene obavijesti na našoj stranici uspjeli osigurati i sredstva za smještaj. Mjesec dana smještaja u Dubrovniku pokrit će Moto klub Veterani Slavonije i Baranje, a drugih mjesec dana privatna osoba iz Zagreba koja želi ostati anonimna. Troškove prijevoza do Dubrovnika pokrit će tvrtka Autocommerce iz Zagreba, cestarine Grand auto Osijek, a djevojčicu i njezinu mamu do Dubrovnika će odvesti Osječani Robert Opačak i Mirko Vukotić - dodaje dr. Berecki.

Obitelj Babić zahvaljuje svima koji su pomogli Fides. Srca su im puna jer su, otkako je njihova djevojčica oboljela, svjedočili tome koliko je dobrote u ljudima. Primjerice, njezina je učiteljica Senka Svoren, iz črnkovačke Područne škole OŠ Hrvatski sokol, pomogla Fides da nakon povratka u školske klupe nadoknadi sve propušteno kako bi položila razredne ispite i završila prvi razred, i to s izvrsnim uspjehom. I nakon dva mjeseca neurorehabilitacije u Dubrovniku pomoći će joj da nadoknadi gradivo.

- Dr. Glavić nam je objasnio da će Fides kroz igru s robotima proći neurorehabilitaciju. Budući da iskustva govore o vrlo dobrim rezultatima u drugih pacijenata, obitelj Babić se nada da će tako biti i u slučaju njihove Fides. Djevojčice - superjunakinje iz Bočkinaca!

Ivana RAB GULJAŠ
I VI MOŽETE POMOĆI

Kako bi djevojčici i njezinoj majci osigurali sva potrebna sredstva i ugodan boravak u Dubrovniku tijekom složenog procesa neurorehabilitacije, Lege za djecu superjunake pozivaju sve građane da postanu dio te životne priče.

- Broj (zaštićenog) računa za donacije ostao je isti: KBC Osijek, Huttlerova 4, Osijek; HR4424070001100401308; uz obveznu naznaku – Za djecu superjunake.

Možda ste propustili...

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

PETAK I SUBOTA

Pomozite, darujte krv

Najčitanije iz rubrike