Osijek
MIROSLAV SIKORA, RAVNATELJ DOMA ZDRAVLJA OSIJEK

Naš je recept: Učinkovita primarna medicina i suvremena dijagnostika
Objavljeno 22. listopada, 2016.

Otkako je 19. prosinca 1926. u Krežminoj ulici svečano otvoren Dom narodnog zdravlja, preteča današnjeg Doma zdravlja Osijek, prošlo je 90 godina. Ususret obilježavanju velike obljetnice, ravnatelj te zdrvstvene ustanove, dr. med. dent. Miroslav Sikora, govori o tome što je Dom zdravlja danas, modernizaciji poslovanja te o planovima za budućnost primarne, ali i sekundarne zdravstvene zaštite pod jednom kapom.

Čime se Dom zdravlja Osijek može pohvaliti u povodu 90 godina od svoga osnutka?

- Dom zdravlja Osijek pozicionirao se u najveću ustanovu primarne zdravstvene zaštite istočno od Zagreba i jednu od najvećih u Hrvatskoj. Trenutačno imamo oko 300 zaposlenika i godišnji proračun od gotovo 55 milijuna kuna. Pokrivamo primarnu zdravstvenu zaštitu, te specijalistiku, gdje smo u posljednjih nekoliko godina dosta intenzivno radili na širenju ponude našim pacijentima. Sve u cilju da Dom zdravlja Osijek slijedi svjetski trend i predstavlja modernu dijagnostičku ustanovu koja se više ne bavi samo primarnom zdravstvenom zaštitom, već ima i jaku sekundarnu zdravstvenu zaštitu u smislu dostupnosti pretraga, rendgena i specijalista. Ideja vodilja u radu nam je da pacijenti u Domu zdravlja Osijeku dobivaju većinu onoga što trebaju iz zdravstvenog sustava.

Pet ortodonata

Što je trenutno iz sekundarne zdravstvene zaštite realizirano u Domu zdravlja Osijek?

- Sada imamo digitalni rendgen koji je kupljen uz pomoć Županije prije dvije godine. Tu je i ultrazvučna dijagnostika, kardiološka, pulmološka. Modernizirala se i medicina rada, fizikalna terapija, oralna patologija i kirurgija. Konačno smo riješili i problem ortodoncije. Prije tri godine u Osijeku nismo imali ni jednog ortodonta, sada ćemo ih imati pet! Liste čekanja za dijagnostiku među kraćima su na ovom području. Kroz dijagnostiku pokušavamo dobrom organizacijom rada naših zaposlenika te suradnjom s vanjskim doktorima iz KBC-a i okolnih bolnica raditi dodatno, sve kako bi se ubrzao protok pacijenata. Financijski smo se stabilizirali, akumulirali određene rezerve i sada možemo razmišljati o planovima za budućnost u kojoj Dom zdravlja Osijek vidimo kao modernu polikliničku dijagnostičku ustanovu gdje će građani moći napraviti većinu svojih pregleda. Pojačali smo rad sa znanstvene strane, jer mi smo znanstvena baza Medicinskog fakulteta u Osijeku, a također surađujemo i s Medicinskom školom Osijek te s drugim ustanovama za visoko obrazovanje. Rezultat naše suradnje sa znanstvenom zajednicom je i nedavno otvorenje Studija dentalne medicine. Također, prvi smo u Hrvatskoj otvorili Županijski koordinacijski centar za palijativnu skrb, krenuli smo s trudničkim tečajevima, savjetovalištem za dojenje... Pokušavamo stalno, malo-pomalo, uvoditi novitete i širiti dijapazon usluga.

Obnova centralne zgrade

Što dalje? Kakvi su planovi za budućnost Doma zdravlja Osijek?

- Uz daljnje proširenje dijagnostike, koja najprije obuhvaća kupnju digitalnog mamografa, tu je i proširenje ultrazvučne dijagnostike također nabavom novih uređaja. Planiramo uvesti neke pretrage iz područja kardiologije i fizikalne medicine koje nismo dosad imali. Uz pomoć Županije te u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti dosad smo obnavljali naše manje jedinice u Osijeku u smislu izolacije, stolarije, fasade, i to se nastavlja. No, sljedeći, i to velik korak, obnova je centralne zgrade koja je i spomenik kulture. Tu vidimo svoju priliku u korištenju sredstava Europske unije, koja bi, uz naša akumulirana sredstva, te uz pomoć države i Županije, trebala biti dostatna za realizaciju tog velikog projekta čija se vrijednost procjenjuje na 25 - 30 milijuna kuna. Tim bismo potezom zaokružili cijelu priču o modernizaciji Doma zdravlja.

Ivana SOLAR
PROSLAVA U ZNAKU MONOGRAFIJE

U ponedjeljak, 24. listopada, s početkom u 11 sati u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku bit će predstavljena monografija “90 godina samostalne zdravstvene ustanove Dom zdravlja Osijek (1926. - 2016.)”. U sklopu predstavljanja o knjizi će, uz autore - Nefretetu Eberhard i Miroslava Sikoru - govoriti dr. sc. Dražen Kušen te ocjenjivači, prof. dr. sc. Zlata Živković Kreže i prof. dr. sc. Miljenko Brekalo.

300

zaposlenika ima Dom zdravlja Osijek

55

milijuna kuna godišnji je proračun Doma zdravlja Osijek

Najčitanije iz rubrike