Regija
BLAGDAN SV. IVANA KAPISTRANA

Iločani slave Dan grada
Objavljeno 21. listopada, 2016.

ILOK

Stanovnici najistočnijeg hrvatskog grada, Iloka, obilježavaju Dan grada i blagdan sv. Ivana Kapistrana, zaštitnika župe i grada Iloka, 23. listopada. U sklopu službenog programa proteklih su se dana Iločani prisjetili dana progonstva iz svog grada 1991. godine, prošavši u koloni sjećanja od središta grada do spomenika “Svjetlost dolazi” na izlazu iz grada, gdje su položili vijence. U iločkoj crkvi bila je služena i misa zahvalnica za sretan povratak Iločana u Ilok.

Jučer su, pak, u dvorištu iločke OŠ Julija Benešića održani Dani kruha. Predstavnici Grada Iloka u jutarnjim su satima kod križa na katoličkom groblju položili vijence u spomen na žrtve Domovinskog rata i poginule branitelje, a održana je potom i svečana sjednica Gradskog vijeća u Muzeju grada Iloka.

U muzejskim prostorima traju i XVI. Dani Julija Benešića, znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem. U Muzeju su i Dani otvorenih vrata s besplatnim razgledanjem stalnog postava, a predstavljena je i knjiga “Srpsko-hrvatski objasnidbeni rječnik” u izdanju Matice hrvatske. Za vikend je najavljena 1. Iločka tortijada (u subotu u 16 sati u restoranu Pod starim krovovima), kao i koncertni nastup Zagrebačkog komornog orkestra i solistice Lucije Štipčević (u 18 sati), a 23. listopada proći će procesija od kapelice do crkve sv. Ivana Kapistrana, gdje će biti služena svečana sveta misa. Sljedećeg dana u 19 sati u Palači Matice hrvatske u Zagrebu održavaju se Dani grada Iloka u Zagrebu, u organizaciji Društva Iločana i prijatelja Iloka, Matice hrvatske, Grada Iloka, ogranka MH u Iloku i Muzeja grada Iloka. S.B.

Uručena priznanja

Dodijeljena su i javna priznanja – Plaketu Grada Iloka dobila je Ružica Černi, kustosica Muzeja Grada Iloka, a zahvalnice Hrvoje Markovinović, predsjednik iločkog KUD-a “Julije Benešić”, potom Krešimir Dermišek, trener Ženskog rukometnog kluba Ilok, Policijska postaja Ilok za izuzetne napore prošle godine tijekom migrantske krize i Matica slovačka Radoš.

Možda ste propustili...

ZA REKONSTRUKCIJU ZGRADE STARE KOŽARE U VIROVITICI

HGSS-u još 45.000 eura od Županije

U OPĆINI KOŠKA NOVI REALIZIRANI PROJEKT

Nastava u dvije smjene - “pospremljena” u povijest

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli