Mozaik
DAN KUHARA I DAN JABUKA

Kad zamirišu fine slastice...
Objavljeno 21. listopada, 2016.

Srednja strukovna škola Vinkovci obilježila je dva velika dana, a radilo se o obilježavaju 20. listopada. Miris finih slastica od jabuka te lepeze slavonskih jela širio se tom školom, a sve je više učenika obilazilo dva izložbena dijela u okviru obilježavanja Svjetskog dana kuhara i Svjetskog dana jabuka.

- Željeli smo s našim učenicima obilježiti Svjetski dan jabuka te smo pripremili slastice od jabuka. Velik broj učenika posjetio je naš štand, neki su kušali, a neki su se zanimali za naše recepte - istaknula je Ružica Šošić, strukovni učitelj slastičarstva.

Dobra priprema

Na drugom izložbenom dijelu prikazan je velik izbor slavonskih jela koja su sa svojim mentorima pripremili učenici škole, među kojima je bio Alen Ribarić, Mario Janocik, Marija Bošnjak i Ana-Maria Stanković, koja se ujedno priprema za 5. kolo Hrvatskog kuharskog kupa te je na dobrom putu da osvoji ovogodišnju Kristalnu kuhaču.

- Ovo mi je bila dobra priprema za dva natjecanja koja me očekuju do kraja godine. Polako teku pripreme uz moju pomoćnicu Anu Šinjori i nadamo se da ove godine Kristalna kuhača ponovo dolazi u Vinkovce, kao što je to bilo prošle godine, kad je Kristalnu kuhaču osvojila Marija Bošnjak, a obje smo članice Udruge kuhara Vukovarsko-srijemske županije - istaknula je Ana-Maria Stanković iz Srednje strukovne škole Vinkovci.

Kako bi sve bilo u svečanijem tonu, obilježavanju Svjetskog dana kuhara odazvala se Filipa Sorko, koja je u paru s Petrom Egić osvojila prvo mjesto u kulinarskom showu “3, 2, 1 kuhaj”, te je, između ostalog, rekla:

Popularizacija kuharstva

- Drago mi je što sam pozvana u Srednju strukovnu školu Vinkovci na obilježavanje Svjetskog dana kuhara. Ja sam ušla u svijet kuharstva tako što sam prije svega voljela jesti, a onda je nekako prirodno došlo da počnem kuhati. Voliš jesti, počneš kuhati i onda ostaneš u tome. Kuhala sam uglavnom kod kuće za svoje prijatelje i onda je moja sestrična Petra Egić vidjela da to meni jako dobro ide pa smo se odlučile prijaviti na kulinarski show, gdje smo na kraju osvojile prvo mjesto. Ovakve manifestacije mogu puno pridonijeti samoj popularizaciji kuharstva općenito, jer se kuhanje može približiti učenicima - istaknula je Filipa.

Svjetski dan kuhara i Svjetski dan jabuka tako je obilježen tradicionalno u Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci, školi koja na mnogim natjecanjima osvaja prva mjesta, kako na državnim tako i na međunarodnim natjecanjima.

Mario KOKAJ

Sudjelovala je i Filipa Sorko, koja je u paru s Petrom Egić osvojila prvo mjesto u kulinarskom showu “3, 2, 1 kuhaj”

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike