Regija
UDRUGA LUČ

Međureligijska molitva za mir
Objavljeno 21. listopada, 2016.

U Berku, selu pokraj Vukovara, i ove će se godine održati Međureligijska molitva za mir u duhu Asiza, koja je već deset godina prisutna na tom području. Molitveni skup predviđen je za 22. listopada u 10 sati ispred grkokatoličke kapelice sv. Ivana Krstitelja u Berku. Nakon molitvenog skupa bit će i izlaganja o značenju molitve za mir i važnost izgradnje mira. Predavanja će početi teologinja Ana Raffai iz Zagreba, koordinatorica regionalne inicijative Vjernici za mir, i Snježana Kovačević, iz Udruge Breza iz Osijeka, koja je bila i na prvoj molitvi u duhu Asiza u Berku, 2006. godine.

Govorit će i predstavnici različitih vjerskih zajednica, o značenju molitve za mir i važnosti angažmana vjernika za mirotvorstvo – fra Vjenceslav Janjić, župnik Župe sv. Josipa Radnika iz Borova naselja, dr. sc. Jasmin Milić, biskup Protestantske reformirane kršćanske Crkve u RH, Matej Lazar Kovačević, nadglednik/biskup Crkve Božje u Hrvatskoj, efendija Mirza Delić, glavni imam džemata Islamske zajednice u Vinkovcima i Osijeku, te jerej Marko Šukunda, paroh druge parohije Borovske. Održat će se i interaktivne radionice o odgovornosti vjernika za mirotvorstvo koje će voditi predstavnici Udruge Rand iz Sesveta i Intero Centra iz Rijeke.

Svjetski dan molitve za mir 1986. godine pokrenuo je papa Ivan Pavao II. u Asizu, gradu Franje Asiškog. Taj skup okupio je predstavnike brojnih crkava i crkvenih zajednica te poglavare svih svjetskih religija da mole za mir u svijetu.

– Snaga tog molitvenoga događaja je u tome što svatko moli za mir, u skladu sa svojim vjerničkim izričajem, okupljajući tako vjernike oko mira kao zajedničke vrednote koja nadilazi razlike među vjeroispovijedima – zaključuje se iz Udruge Luč iz Berka kao organizatora.S.B.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana