Novosti
UNATOČ SUPROTNIM MIŠLJENJIMA

HLK: Spremni smo suradivati s novim ministrom zdravstva
Objavljeno 20. listopada, 2016.

Hrvatska liječnička komora pozdravila je u četvrtak imenovanje Milana Kujundžića novim ministrom zdravstva. Podsjetimo, HLK je u rujnu prijavio Kujundžića Etičkom povjerenstvo zbog njegove izjave u predizbornoj kampanji kojom je hrvatske liječnike prikazao kao “neodgovorne, lijene neznalice koji ne zaslužuju svoju plaću”, no ta je prijava odbačena.

“Iako očito ne dijelimo iste vrijednosne stavove o radnoj etici i znanju hrvatskih liječnika, Hrvatska liječnička komora spremna je konstruktivno surađivati s novim ministrom zdravstva. U tom pogledu očekujemo uspostavu zdravog partnerskog odnosa i otvoreni dijalog o svim problemima u zdravstvenom sustavu”, komentirao je predsjednik HLK-a Trpimir Goluža.

Kujundžić je u četvrtak prijepodne preuzeo funkciju ministra od svog prethodnika Darija Nakića. Zahvalio je dosadašnjem ministru na svemu što je učinio ili započeo u proteklih devet mjeseci te izvijestio da su se prilikom primopredaje dotaknuli brojnih problema - od Imunološkog zavoda, onkologije do Pravilnika o specijalizacijama. Ustvrdio je kako je sustav zdravstva nešto najbolje što u Hrvatskoj imamo i po čemu smo najbliži Europi, ali i da postoje brojni problemi, od ljudskih resursa, gdje mladi kvalitetni ljudi odlaze iz Hrvatske do problema s opremom, bolnicama, s hitnom, što će trebati “strpljivo, bez velikih riječi, popravljati.” Kujundžić je najavio nastavak reforme hitne medicinske službe. Što se tiče reforme zdravstvenog osiguranja, rekao je kako zasad o tome ne razmišlja jer u trenutku u kojem je većina nacije u siromaštvu, to ne bi bilo dobro, ali s druge strane će, kaže, trebati tražiti rješenja s obzirom na nedostatak novca u sustavu. D.Pav.