Regija
NEVEN PROSLAVIO 46. ROĐENDAN

Na susretima u Đakovu 180 djece i mladih
Objavljeno 20. listopada, 2016.

ĐAKOVO - Čak 180 sudionika okupilo se u srijedu u svečanoj dvorani Mima u Đakovu na Susretu prijateljstva, koji je organizirala Udruga za osobe s intelektualnim teškoćama Neven. Članovi udruga koje okupljaju djecu i mlade s teškoćama u razvoju iz Đakova, Slavonskog Broda, Ivankova i Semeljaca natjecali su se u pikadu, bacanju lopte u koš, kuglanju i nošenju krumpira u žlici.

31 udruga u Hrvatskoj

Svi su bili pobjednici i tako zaradili pehar za svoje ekipe, kojih je bilo ukupno pet. Susretu, kojim je ujedno obilježen i 46. rođendan Udruge Neven, nazočila je i predsjednica Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama, mr. Mirjana Jakovčev. Prisutne je pozdravila predsjednica Udruge Neven, dr. Zdenka Konjarik zahvalivši svima na dolasku u Đakovo, jer i Đakovačni su, kako je istaknula, uvijek rado viđeni gosti na susretima u njihovoj organizaciji. Mirjana Jakovčev, inače magistrica edukacijske rehabilitacije, kazala je kako njihov Savez obuhvaća 31 udrugu u Hrvatskoj.

- Predsjednica sam i Udruge za osobe s intelektualnim teškoćama Regoč iz Slavonskog Borda i drago nam je što smo pozvani da sudjelujemo na ovoj proslavi Nevenove godišnjice. To su naši prijatelji s kojima već dugo surađujemo i naši članovi se jako raduju kada mogu biti s njima na nekim događajima - kazala je mr. Jakovčev. Rekla je i kako Savez obuhvaća udruge od Vukovara do Dubrovnika.

Da žive kao i drugi

- Naše udruge pružaju usluge iz područja socijalne skrbi, to su različite udruge koje odgovaraju zajednicama u kojima egzistiraju. Negdje je potreba rana intervencija, poludnevni boravci, dnevni boravci, asistenti u nastavi, osobni asistenti itd. U svemu onome što nedostaje od države, mi smo tu da pomognemo. Mi smo obiteljske udruge i promoviramo obitelj kao jedinstvenu zajednicu. Međutim, tim obiteljima treba podrška i pomoć i upravo im to pružaju naše udruge. Da članovi obitelji mogu raditi, zaposliti se ili tražiti posao, obavljati svoje obiteljske poslove, a njihove su osobe s teškoćama kod nas na sigurnom i bave se aktivnostima koje vole, žele. Tu je smanjena i agresija i neprimjereno ponašanje koje proizlazi iz dosade - kaže mr. Jakovčev.

Dodaje kako su osobama s teškoćama omogućili da imaju kvalitetu života i svi drugi ljudi.

- Nama treba velika potpora države, donacije, europski projekti, jer mi sami ne možemo izvući cijelu financijsku priču. Želimo da država prepozna naše udruge kao partnere i da konačno dobijemo bar jedan hladni pogon, bar osnovnu sigurnost u financiranju - kazala je Jakovčev. Proučila je i kako obavljaju ogroman posao, jer osoba koja je u ustanovi puno više košta, a puno je humanije da je u obitelji. Prisutne je pozdravio i Ivica Žulj, voditelj Kluba Neven, kako ga korisnici zovu – čika Ivica, koji je odradio velik dio poslova oko organizacije susreta.

Maja MUŠKIĆ
plesali i pjevali i oni u kolicima

Nakon natjecateljskog dijela druženja za sve sudionike priređen je objed, a potom je slijedilo druženje uz tambure. Pjevali su i plesali svi, čak i oni u invalidskim kolicima.

Možda ste propustili...

U AKCIJI 1200 SUDIONIKA

Čistili Belišće

Najčitanije iz rubrike