Regija
NOVAC OSIGURAN, DRŽAVA ZAKAZALA

Za devet dana invalidi
ostaju bez asistenata?
Objavljeno 21. listopada, 2016.

VINKOVCI - Više od 500 osoba s invaliditetom, pa tako i gotovo 100 osoba s multiplom sklerozom s najtežom vrstom invaliditeta, za devet dana ostaje bez pomoći osobnih asistenata. Istodobno toliko osobnih asistenata ostaje bez radnog mjesta. Sve se to događa iako je novac za nastavak projekata odavno osiguran iz Europskog socijalnog fonda.

Krajem listopada, naime, završavaju jednogodišnji projekti koje su udruge osoba s invaliditetom ugovorile s Ministarstvom socijalne politike i mladih i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje kao posredničkim tijelima, preko kojih je više od 500 osoba s najtežim stupnjem invaliditeta dobilo pomoć osobnih asistenata. “Više je puta od institucija obećavano produženje pružanja ove prijeko potrebne usluge za one u najvećoj potrebi, no do danas novi natječaj, za što su već trebali biti potpisani i ugovori, nije ni u najavi. Pitamo se gdje je novac za plaće osobnih asistenata i zašto nema odgovora od nadležnih institucija te zašto su ponovno osobe s invaliditetom teret vladajućim strukturama u Hrvatskoj. Tražimo novac za prijelazno razdoblje, do raspisivanja i početka provedbe novog natječaja (a što se može retroaktivno opravdati projektom), za što nadležni imaju još nepunih devet dana”, navedeno je, između ostalog, u priopćenju Saveza društava multiple skleroze Hrvatske.

Savez društava multiple skleroze Hrvatske i 15 udruga članica koje provode ovaj projekt u okviru Europskog socijalnog fonda od mjerodavnih institucija zahtijevaju da žurno osiguraju nastavak pružanja ove usluge jer i udruge svoje obveze prema institucijama obavljaju na vrijeme.

Na isti problem reagirala je Udruga osoba s invaliditetom “Bubamara”, a predsjednica MS Tima Hrvatska Mirjam Jukić istaknula je da ne može vjerovati kako se postupa s invalidima i oboljelima od multiple skleroze. “Podržavamo inicijativu Saveza društava multiple skleroze Hrvatske da se ovaj problem žurno riješi”, kazala je Jukić. M. Kokaj

Možda ste propustili...

ISPRED KKD-A "IVANA BRLIĆ-MAŽURANIĆ"

Na šetalištu motivi iz Ivanina “Srca od licitara”

PREDSTAVIO POSLJEDNJI ROMAN

Miro Gavran u Donjem Miholjcu

Najčitanije iz rubrike