Regija
POČINJE GRADNJA

Iduće godine novi most na Metlincima
Objavljeno 21. listopada, 2016.

VALPOVO - Grad Valpovo intenzivno radi na pripremi projektne dokumentacije u suradnji sa Županijskom upravom za ceste i za projekt gradnje kružnog toka na Zelenom brijegu i za most Metlinci te za dvije glavne županijske ceste sa svom popratnom infrastrukturom, potvrdio je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Leon Žulj govoreći o projektima koje Grad priprema za razdoblje koje slijedi i čija bi se realizacija mogla očekivati već iduće godine.

Spremna dokumentacija

On je kazao kako je Grad Valpovo već pripremio dokumentaciju za mnoge natječaje i čim se oni raspišu, imat će dokumentaciju spremnu za prijavu. Među njima je i projektna dokumentacija za kružni tok na Zelenom brijegu, koja je odrađena u skladu sa Studijom razvoja prometa na području Valpova.

- U dogovoru sa Županijskom upravom za ceste radili smo na podjeli troškovnika što od infrastrukture može biti u čijoj nadležnosti, pa smo na temelju tog dogovora išli s istim prijedlogom prema osječko-baranjskom županu i ravnatelju Županijske uprave za ceste da se očituju može li Valpovo očekivati ulazak u njihov financijski plan za 2017. godinu vezano uz ovaj projekt. Osim toga, paralelno ćemo isti zahtjev poslati i Ministarstvu unutarnjih poslova za Nacionalni program sigurnosti na cesti, kakav smo već poslali, ali smo na njega dobili negativan odgovor. Sada ćemo ga ponovo poslati na istu adresu, kako bismo dobili priliku kroz javna sredstva izgraditi potrebnu prometnu infrastrukturu, a vjerujem da je upravo kružni tok na Zelenom brijegu opravdana infrastruktura, na što smo i upozorili svim onim elementima koji opravdavaju izgradnju zbog sigurnosti prometovanja - prezentirao je gradskim ocima gradonačelnik Žulj, držeći da bi pomoć ŽUC-a, Županije i MUP-a u ovom projektu značilo veliko financijsko rasterećenje za Valpovo.

Projekt - 15 milijuna kuna

Valpovčani vjeruju da bi iduća godina mogla biti i u znaku konačnog i dugoročnog rješavanja problema gradnje novog mosta na dijelu Valpova poznatom kao Metlinci, koji je već niz godina rak-rana svih koji njime prometuju, a riječ je o prilično velikoj frekvenciji prometa, jer su se njime prisiljeni koristiti svi stanovnici općine Bizovac koji idu prema Valpovu, ali i stanovnici valpovačkih Belih sela te općine Koška. S obzirom na to da je riječ o projektu vrijednom oko 15 milijuna kuna, koji Grad Valpovo ne može samostalno realizirati, računa se na pomoć fondova, ali i državnih izvora, s obzirom na to da je cesta na kojoj se nalazi sporni most 2008. godine od županijske ceste Valpovo – Koška prekategorizacijom unaprijeđena, dobivši status državne ceste D 517.

Vozači se već godinama žale da je riječ o rijetkoj cesti u Hrvatskoj, koja je prepoznatljiva upravo po mostu na Metlincima, jer ovo je zasigurno jedan od posljednjih mostova u Hrvatskoj preko kojeg nikada istovremeno ne mogu prijeći dva vozila i na njemu se mimoići, već je promet reguliran tako da prvo prolaze vozači iz jednog, a zatim iz drugog smjera. Frekvencija prometa na njemu tijekom godina, unatoč obnovama, uzrok je situacije da je preko njega sve rizičnije prolaziti, pa je novi most sve izvjesnije i potrebnije rješenje.

Lidija ANIČIĆ

Valpovčani vjeruju da bi iduća godina mogla biti u znaku konačnog i dugoročnog rješavanja problema

Možda ste propustili...

ISPRED KKD-A "IVANA BRLIĆ-MAŽURANIĆ"

Na šetalištu motivi iz Ivanina “Srca od licitara”

DVD BENIČANCI

Za dom 30.000 €

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike