Regija
LISTA NEZAPOSLENIH SVE KRAĆA

Na birou je 900 Baranjaca manje nego lani - nitko ne zna broj iseljenih
Objavljeno 21. listopada, 2016.
Manje od 5000 nezaposlenih prvi put nakon Domovinskog rata evidentirano je u Baranji krajem srpnja ove godine

BELI MANASTIR - Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), krajem rujna 2016. godine u Regionalnom uredu Osijek evidentirana je 24.791 nezaposlena osoba, što je 601 osoba (2,4 posto) manje nego prethodnog mjeseca i čak 4.902 osobe (16,5 posto) manje nego u rujnu 2015. godine. Najveće smanjenje tijekom ovogodišnjeg rujna zabilježeno je u ispostavi Beli Manastir, u kojoj je 281 manje nezaposlenih nego krajem kolovoza, dok je u odnosu na rujan prošle godine nezaposlenih manje za 869. Velika je razlika i između prošlogodišnjeg prosjeka i kraja prošlog mjeseca. Prošle je godine, naime, u prosjeku bilo 5815 nezaposlenih, a kraj ovogodišnjeg rujna na birou je dočekalo 1485 osoba manje od prosjeka.

Prividno poboljšanje

Broj nezaposlenih Baranjaca konstantno opada od veljače. Manje od 5000 nezaposlenih prvi put poslije Domovinskog rata evidentirano je krajem srpnja ove godine. Do tada je ova brojka uvijek bila veća, događalo se da u evidenciji bude i gotovo 7000 nezaposlenih. Mnogo je razloga takvom, može se reći, enormnom smanjenju broja nezaposlenih. Dio Baranjaca otišao je obavljati sezonske poslove na Jadranu, a dio ih sezonski radi u poljoprivredi ili građevinarstvu. Nažalost, ne može se reći da je veći dio ljudi brisan s evidencije HZZ-a zbog otvaranja novih radnih mjesta, budući da, bar kada je o Baranji riječ, to nije tako čest slučaj.

- Smanjenje nezaposlenosti evidentirano je u cijeloj Hrvatskoj. Na dijelu jadranske obale još uvijek traju sezonski radovi pa će krajem listopada, ili čak studenoga, broj nezaposlenih u našoj ispostavi sigurno biti veći - poručuju iz belomanastirske ispostave HZZ-a, naglašavajući kako ne treba zaboraviti ni na javne radove. Oni, doduše, nisu tako intenzivni kao proteklih godina, ali u njima je angažirano više od 100 osoba.

Kada se sve skupa zbroji i oduzme, nerazmjer i dalje postoji. Sezonskih poslova i javnih radova bilo je i proteklih godina, kada ipak nije zabilježeno tako veliko smanjenje nezaposlenosti. Prema svemu sudeći, do njega je (najviše) došlo zbog iseljavanja radno sposobnog stanovništva.

Koliko je Belomanastiraca otišlo u inozemstvo, ili neke druge krajeve Lijepe Naše, u Gradskoj upravi ne znaju.

Odlaze i zaposleni

- Spekulira se o različitim brojkama, ali službenih podataka nemamo - kaže zamjenik belomanastirskog gradonačelnika Marko Bogatić, naglašavajući kako pouzdano zna da su u inozemstvo otišli i zaposleni pojedinci, davši otkaz u tvrtkama u kojima su radili, povukavši za sobom i nezaposlene članove obitelji. I on je mišljenja da su razlozi smanjenja broja evidentiranih nezaposlenih osoba sezonsko zapošljavanje, brisanje sa Zavoda zbog nejavljanja, ali i iseljavanje. Potvrđuje kako masovnijeg zapošljavanja u jedinom baranjskom gradu već duže vremena nije bilo, niti postoje naznake da će se to dogoditi.

Za mišljenje smo pitali i ravnatelja belomanastirskog Centra za socijalnu skrb Đimija Fuština.

- Pretpostavljam da je nezaposlenih manje u prvom redu zbog iseljavanja, premda je broj korisnika zajamčene minimalne naknade sličan već duže vrijeme - kaže, ističući kako u ovom trenutku zajamčenu minimalnu naknadu prima 3136 Baranjaca.

Prema navodima RBA analitičara, u prvih osam mjeseci ove godine broj izišlih iz evidencije nezaposlenih radi zapošljavanja u inozemstvu na cijelom području Hrvatske dosegnuo je 3567, što je 6 posto više nego u istom razdoblju lani. Mnogi upozoravaju da zbog pada nezaposlenosti ne bismo trebali biti sretni, već dobrano poraditi na oporavku zaposlenosti. Ne treba zaboraviti da smo pri vrhu država članica EU-a po smanjenju nezaposlenosti, ali smo istovremeno i pri vrhu po broju nezaposlenih, odmah iza Grčke i Španjolske.

Ivica GETTO
Najveće razlike u Dardi

U svim baranjskim općinama i jedinom gradu zabilježeno je smanjenje broja nezaposlenih pa je u Belom Manastiru početkom listopada bilo 1175 nezaposlenih osoba, a u Općini Darda 789. U Općini Kneževi Vinogradi sada je 509 nezaposlenih, u Općini Bilje evidentirano ih je 394, u Općini Jagodnjak 379, Općini Draž oko 322, Popovac i Petlovac bilježe po 270 nezaposlenih, a u Općini Čeminac ih je 222. Najveća je razlika je u Općini Darda, gdje je zabilježeno čak 150 nezaposlenih manje nego prošlog mjeseca.

Broj korisnika socijalne naknade duže je vrijeme postojan - ima ih 3136

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana