Osijek
TKO SJEDI ZA UPRAVLJAČEM TAKSIJA

Ispunjavaju li studenti
taksisti sve zakonom
propisane uvjete?
Objavljeno 21. listopada, 2016.
Uvjeti: prometna škola ili prekvalifikacija te položen ispit pred povjerenstvom

Jedna od usluga koja je svakako promijenila navike Osječana jest taksi-usluga. Najčešće se vozi(mo) prema Kliničkom bolničkom centru i kolodvorima, a mladež iz noćnog života.

I, kako to biva, potražnja za taksisitima sada je toliko velika da se traže i “surogat-vozači”. Primjerice, nedavno je preko Facebooka Studentskog servisa objavljen oglas o potrebi zapošljavanja dvaju redovitih studenata, odnosno studentica, za taksi-prijevoz putnika na području grada Osijeka. Početak rada je odmah i na duže razdoblje, a radno je vrijeme prema potrebi. Nije ni zarada loša - 25 kuna po satu. I nije to prvi put da se pozivaju studenti.

Slovo zakona

No koliko god bilo simpatično što se studentima pruža i takva mogućnost zarade, jesu li svi oni koji su uključeni u taj proces - poslodavci, posrednici, pa na kraju i studenti - svjesni kako je za obavljanje posla taksi-vozača nužna zakonom određena kvalifikacija?

Iz nadležne Službe inspekcije socijalnog zakonodavstva u cestovnom prijevozu pri Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture RH upozoravaju na odredbe članka 5. stavka 2. Zakona o prijevozu u cestovnom prometu (NN, 82/13.), gdje je propisano da vozač autotaksija mora imati početnu kvalifikaciju (koja podrazumijeva srednju stručnu spremu za zanimanje vozač motornog vozila ili odgovarajuću prekvalifikaciju). Također, člankom 59. stavkom 1. istog zakona propisano je da vozač autotaksija mora imati položen poseban ispit o poznavanju osnovnih podataka o kulturnim, gospodarskim, turističkim, prometnim i drugim značajnim objektima i znamenitostima na području na kojem obavlja prijevoz.

Poznavanje grada

- Ako osoba koja obavlja posao vozača autotaksija ima ispunjene te uvjete, iz pozicije prometnog zakonodavstva ne vidimo prepreku da ista taj posao i ne obavlja - odgovaraju u resornom ministarstvu.

No tko od studenta ima potrebnu početnu kvalifikaciju? Pretpostavljamo, malo koji. Također, nije ni za očekivati da će studenti o svome trošku ići polagati ispit pred gradsko povjerenstvo, koji, usput rečeno, stoji 500 kuna uvećano za administrativnu pristojbu. Uostalom, od ožujka ove godine do danas gradsko ispitno povjerenstvo primilo je samo dva zahtjeva za testiranje kandidata!? No nije na tom povjerenstvu dodatno utvrđivati imaju li njihovi kandidati i potrebnu drugu kvalifikaciju, kao što za to nije nadležno ni tijelo državne uprave koje izdaje licenciju tvrtkama (ili obrtima) za obavljanje taksi-djelatnosti.

Odgovornost vlasnika

- Nadzor nad poslovanjem tvrtki, pa tako i onih s taksi-djelatnosti, u nadležnosti je inspekcija - odgovorili su nam u Uredu državne uprave Osječko-baranjske županije. Ali, prije svega, najviše odgovornosti snose vlasnici tvrtki, koji svjesno primaju radnike - vozače s neodgovarajućom kvalifikacijom.

- Do prije godinu i pol dana bilo je dovoljno da vlasnik tvrtke ispunjava potrebne kvalifikacije pa da to koriste i vozači. Sad se to promijenilo. No, ako ćemo iskreno, problem nisu samo studenti, pitanje je tko sve i od stalno zaposlenih vozača u svim taksi-tvrtkama ispunjava potrebne kvalifikacije - priznaje vlasnik taksi-tvrtke koju smo kontaktirali.

Što znači da studenti, a prema svemu sudeći i velik broj stalno zaposlenih taksista, kada su na mjestu taksi-vozača, čine prekršaj, za koji nadležna inspekcijska služba predviđa kaznu u visini između dvije i pet tisuća kuna.

Dario KUŠTRO
OSJEČKO POVJERENSTVO

Grad Osijek, kao i svi ostali gradovi u kojima postoji taksi-služba, ima povjerenstvo od tri člana kojemu je cilj utvrditi posjeduje li kandidat za taksi-vozača osnovna znanja o kulturnim, turističkim, prometnim, pa i gospodarskim značajkama grada u kojemu želi voziti. Povjerenstvo čine predstavnik Turističke zajednice, muzeja te gradske administracije. Za kandidate je pripremljen priručnik u kojemu je sažet velik dio činjenica o Osijeku i iz njega je izvučeno 200 pitanja. Zakonska je odredba polaganja tog ispita uvedena 2010. godine. U Osijeku je ukupno 65 izdanih dozvola za obavljanje te djelatnosti.

plaća

STUDENT TAKSIST ZARAĐUJE 25 KUNA PO SATU

ŠTO RADI INSPEKCIJA?

Iz Ministarstva prometa, Uprave prometne inspekcije, odnosno iz njihove Službe inspekcije socijalnog zakonodavstva u cestovnom prijevozu, izvijestili su nas kako je u provođenju inspekcijskog nadzora taksi-vozača na području grada Osijeka evidentiran jedan prekršaj i taj se odnosio na neispunjavanje posebnih uvjeta za vozilo. Za upravljačem nije bio student.

Najčitanije iz rubrike