Osijek
DAN JABUKA NA ZELENOM ČETVRTKU

Kušali zobene pahuljice i sok od ekojabuka
Objavljeno 20. listopada, 2016.

Dan jabuka, tako je naslovljen jučerašnji Zeleni četvrtak na glavnoj osječkoj tržnici. Kao što je već tradicija na tom događaju, i za ovu prigodu predstavljen je jedan lokalni proizvođač. Ovaj put je to bio OPG Mirela Kovačević iz Koške, a posjetitelje je počastio svojim jabukama iz ekološkog uzgoja, sokom od jabuka te zobenim pahuljicama s jabukama.

- U ekološki proizvedenim jabukama nema teških metala, a sok koji pravimo od ovih jabuka nema šećera, konzervansa ni bilo kojih drugih dodataka - kaže Miro Kovačević iz Koške.

On i njegova supruga Mirela posadili su prvi voćnjak 2009. godine i od tada kontinuirano uzgajaju ekojabuke. Ove godine nasade jabuka pogodio je jak mraz te je uništeno više od 90 posto uroda. No oni ne odustaju, idu dalje s proizvodnjom. Članovi su proizvođačke grupe Ecogos, jer, kaže naš sugovornik, udruživanje je jedini način da se iziđe iz krize.

A zašto su jučerašnji Zeleni četvrtak nazvali Dan jabuka, objasnila je Ljiljana Olujić, promotorica Zelenog četvrtka: “Ideju su nam dali britanski proizvođači. Naime, 1990. godine zajednica lokalnih britanskih proizvođača jabuka osmislila je inicijativu za oživljavanje ponude na gradskim tržnicama i 21. listopada te godine organiziran je prvi Dan jabuka. Jabuka je tako postala simbol afirmiranja lokalnih proizvođača, a ideja s londonskog Covent Gardena s vremenom se proširila na cijelu Europu. Dan jabuka, odnosno Dani jabuka, jer riječ je o gotovo cijeloj polovini listopada, posvećen je tako promoviranju malih lokalnih proizvođača i lokalnog tržišta, poticanju ekološke proizvodnje, razvoju ruralnih sredina, očuvanju bioraznolikosti, održavanju ravnoteže ekosustava.” Stoga je i Dan jabuka imao posebno značenje na Zelenom četvrtku na osječkoj glavnoj tržnici.

Vesna LATINOVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

URBANOCID NAD SPOMENIKOM PRIRODE

Pa kako vas nije stid parkirati u Perivoju?

2

GOSPOĐA GAJIĆ TRENIRA I INSPIRIRA

Fit baka Barbara: 81 mi je godina tek!

3

INICIJATIVA IVANA RADIĆA (HDZ):

Trgu kod Eurodoma ime Kiće Slabinca