Osijek
DAN JABUKA NA ZELENOM ČETVRTKU

Kušali zobene pahuljice i sok od ekojabuka
Objavljeno 20. listopada, 2016.

Dan jabuka, tako je naslovljen jučerašnji Zeleni četvrtak na glavnoj osječkoj tržnici. Kao što je već tradicija na tom događaju, i za ovu prigodu predstavljen je jedan lokalni proizvođač. Ovaj put je to bio OPG Mirela Kovačević iz Koške, a posjetitelje je počastio svojim jabukama iz ekološkog uzgoja, sokom od jabuka te zobenim pahuljicama s jabukama.

- U ekološki proizvedenim jabukama nema teških metala, a sok koji pravimo od ovih jabuka nema šećera, konzervansa ni bilo kojih drugih dodataka - kaže Miro Kovačević iz Koške.

On i njegova supruga Mirela posadili su prvi voćnjak 2009. godine i od tada kontinuirano uzgajaju ekojabuke. Ove godine nasade jabuka pogodio je jak mraz te je uništeno više od 90 posto uroda. No oni ne odustaju, idu dalje s proizvodnjom. Članovi su proizvođačke grupe Ecogos, jer, kaže naš sugovornik, udruživanje je jedini način da se iziđe iz krize.

A zašto su jučerašnji Zeleni četvrtak nazvali Dan jabuka, objasnila je Ljiljana Olujić, promotorica Zelenog četvrtka: “Ideju su nam dali britanski proizvođači. Naime, 1990. godine zajednica lokalnih britanskih proizvođača jabuka osmislila je inicijativu za oživljavanje ponude na gradskim tržnicama i 21. listopada te godine organiziran je prvi Dan jabuka. Jabuka je tako postala simbol afirmiranja lokalnih proizvođača, a ideja s londonskog Covent Gardena s vremenom se proširila na cijelu Europu. Dan jabuka, odnosno Dani jabuka, jer riječ je o gotovo cijeloj polovini listopada, posvećen je tako promoviranju malih lokalnih proizvođača i lokalnog tržišta, poticanju ekološke proizvodnje, razvoju ruralnih sredina, očuvanju bioraznolikosti, održavanju ravnoteže ekosustava.” Stoga je i Dan jabuka imao posebno značenje na Zelenom četvrtku na osječkoj glavnoj tržnici.

Vesna LATINOVIĆ
Možda ste propustili...

HRVATSKO DRUŠTVO ZA BUBREG HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Kongres nefrologa od 12. do 14. 4.

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

Najčitanije iz rubrike