Mozaik
JAVNO SNIMANJE HRT-OVE EMISIJE

“Lijepom našom” u Orahovici
Objavljeno 20. listopada, 2016.

Orahovica je drugi put bila domaćin javnog snimanja glazbeno-scenskog spektakla HRT-a “Lijepom Našom”. Nakon 2000. godine, Branko Uvodić drugi je put doveo taj spektakl u Orahovicu i u njoj predstavio Slavoniju u malom.

Počelo je nastupom kulturno-umjetničkih društava, a manifestaciju je otvorio domaćin, KUD “Crkvari”, koreografijom slavonskih pjesama te nastupom pjevačke skupine, a potom su se svojim koreografijama predstavili društva “Čačinci”, “Virovitica” i “Dika” Slatina. U uvodu prepunu dvoranu školskog centra pozdravili su orahovački gradonačelnik Josip Nemec te obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak. Treba svakako reći da je, uz redovnu scenu serijala “Lijepom Našom”, pomoćna scena bila namještena u duhu slavonskog dvorišta s naglaskom na starinsku slavonsku preradu grožđa i proizvodnju vina pa su tako članovi KUD-a Crkvari grožđe donijeli na scenu u putanjama, potom su ga članice gazile u kaćici, a na kraju gazda berbe vino pretočio i stavio da otkuha. Članice KUD-a Crkvari na sceni su i pekle lepinjice na starinski način i podijelile ih posjetiteljima, a u tijeku programa, s obzirom na to da će serijal na HRT-u biti prikazan 12. i 19. studenoga, oko Martinja, požeški vinski kardinal Vlado Bauer i biskup orahovački Ivan Grgurić krstili su mošt u mlado vino. Glazbeni spektakl otvorio je mješoviti pjevački zbor KUD-a Orahovica. Potom su redom nastupili: sjajne mlade tamburašice “Hrvatice” iz Požege, Straviana iz Našica, Tamburaški sastav Čokanj, također iz Našica, vrhunska mlada solistica iz Bizovca Adrijana Baković, TS Slavonski Dukati, uz koje je voditelj Branko Uvodić u suzama otpjevao hit “Viruj mi, dado”, u čast nedavno preminulom poznatom autoru tamburaške glazbe Josipu Jozi Mikiću. Orahovčane su potom oduševile najbolje hrvatske tamburašice, sjajne Garavuše iz Kutjeva, predstavio se dugo neviđen tamburaški sastav Bekrije, koji je pratio još jednu sjajnu solisticu, Vlatku Kopić - Tenu, koja je uz poznati hit “Zbog tebe” kao evergrin, stalni dio serijala, otpjevala megapopularnu dječju pjesmu Branka Mihaljevića “Zeko i potočić”. Troipolsatni program u orahovačkoj sportskoj dvorani nastavio je TS Pet tambura, podravski dio županije predstavili su Veseli Podravci te Podravski mužikaši, uz koje je svoj sjajan glas predstavila mlada pjevačica iz Virovitice Kristina Domović, potom je zapjevao Ansambl Hajo iz Subotice, a onda je slijedio vrhunac večeri. Prvo je zapjevao popularni TS Fijaker iz Osijeka, uz koji je dvije pjesme otpjevao i mali pjevač, pobjednik prema ocjeni publike dječjeg festivala “Djeca smo” u Orahovici, Matija Jurinović iz Bokšića, a onda je publiku zapalio Vlado Bašić svojim hitom “Ćaća”. Potom je gromoglasnim pljeskom bila pozdravljena kraljica tamburaške glazbe Cecilija, podignuvši na noge izvedbom svog novog singla “Slavonija lijepa” te pjesmom Hanke Paldum “Što svaka žena sanja”.

- Uvijek je najteže pjevati kod kuće. Hvala vam od srca, vi ste moja snaga - govorila je Cecilija na pozornici. Drugo javno snimanje serijala “Lijepom Našom” zaključio je, kako je rekao Uvodić, kralj tamburaške glazbe Stjepan Jeršek – Štef, a zastor se spustio s tradicionalnim nastupom svih izvođača zajedno uz pjesmu “Kad čujem tambure”. Orahovica je ponovno uživala, ali ne samo Orahovica, jer su ljudi došli iz Bizovca, Belišća, Vukovara, Osijeka, Našica i mnogih drugih mjesta.

- Bilo je odlično. Budući da sam rođeni Našičanin, sjećam se da sam se kao dječak penjao na Ružicu grad i oduvijek volim ovaj grad, stoga mi je posebno drago što smo ponovno ovdje i siguran sam kako neće ponovno proći 16 godina da se vratimo – rekao nam je Branko Uvodić.

Vladimir GRGURIĆ

Branko Uvodić je u suzama otpjevao “Viruj mi, dado” u čast preminulom autoru tamburaške glazbe Josipu Jozi Mikiću

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike