Mozaik
SJAJNA REKLAMA ZA NOŠNJU

Vojvotkinja Kate u haljini s
motivima bizovačkog “šlingoća”
Objavljeno 21. listopada, 2016.

Prva ovosezonska proba KUD-a “Bizovac”, održana ovog tjedna, bila je potpuno u znaku samo jedne teme, a odnosila se na za mirni Bizovac osobu iz posve drukčijeg miljea: englesku vojvotkinju Kate Middleton.

Sama po sebi ta tema sigurno u tom kraju nikada ne bi dobila toliko pozornosti da Bizovčani ne tvrde da je jedna od najvećih modnih ikona današnjice nosila haljinu – s motivom bizovačkog “šlingoća”!

- Bizovačka nošnja nikada nije imala tako dobru reklamu kakvu joj je prigodom svog posjeta Kanadi, prije tri tjedna, napravila engleska princeza, jer su u to vrijeme sve oči svijeta bile uprte i u nju i u njezinu haljinu, koja je oduševila modne stručnjake i završila na mnogim svjetskim naslovnicama, ne znajući odakle zapravo ideja za takvu kreaciju - sigurni su Bizovčani uspoređujući rupice na šlingeraju njihove nošnje i Kateinu haljinu. Najveća razlika u njima je (osim kroja!) činjenica da su na bizovačkoj nošnji šlingeraji izrađeni u plavoj, a na Kateinoj su haljini oni u crvenoj boji, jer je, tvrde upućeni, visoka gošća htjela odati počast državi domaćinu odabravši odjevnu kombinaciju koja se podudara s bojama kanadske zastave. Dojmljiva bijela haljina s crvenim printom, kako su je modni poznavatelji nazvali, dio je kolekcije Resort za 2017. svjetski poznate modne kuće Alexander McQueen, koja je napravila i vjenčanicu za Kate, a cijena joj je oko 35.000 kuna. Dobro upućeni mediji uspjeli su čitateljima proslijediti i dodatnu informaciju o tom komadu, koji je, unatoč svojoj visokoj cijeni, nakon Kateina pojavljivanja u javnosti rasprodan u rekordnom roku. Oni, naime, navode, da je originalni kroj haljine bio nešto drukčiji od onog koji je nosila princeza i da je njezina varijanta prilagođena princezinim protokolarnim obvezama.

Bizovčani na sve to odmahuju glavom, dodajući da je u cijeloj priči najvažnije što je princeza na svojoj haljini imala njihove šlingane motive cvijeta bazge, stare više od 200 godina, koje su osmislile stare Bizovčanke i njima ukrašavale nošnju koja potpuno zasluženo nosi titulu najljepše i najbogatije nošnje na svijetu i koja dosad ni na jednom gostovanju KUD-a Bizovac u zemlji i svijetu nikoga nije ostavljala ravnodušnim. Bizovčani vjeruju stoga da je na taj način ta nošnja fascinirala i kreatore svjetski poznate modne kuće Alexander McQueen i insprirala ih da se poigraju njezinim motivima, karakterističnim slavonskim bušenim vezom, poznatijeg kao “šlingoće”, i ukrase odjeću najpoznatijih žena svijeta.

Koliko je prekrasna i bogata nošnja Bizovca (kakvoj vrlo sličnu imaju i u selima bizovačke općine Brođanci i Habjanovci te u Ladimirevcima), najbolje govori podatak da je o njoj napisana i knjiga “Bizovačka narodna nošnja”, čiji su autori Žarko Španiček i Srećko Vuković, najbolji poznavatelji etnološke baštine svoga kraja. Vuković, koji uz funkciju načelnika obnaša i funkciju predsjednika KUD-a Bizovac, osobito je ponosan na činjenicu da su mu se dosada obratili već mnogi Bizovčani automatski povezavši bizovačku nošnju s najnovijim svjetskim modnim trendovima koje diktiraju žene poput engleske princeze. Bušeni vez “šlingoće”, iako poznat na širem prostoru panonskog dijela Hrvatske, posebno je svojstven bizovačkom tipu nošnje i obilno krasi svečane suknje i pregače. Na nošnjama se uglavnom izrađivao ručno, vrlo rijetko strojno, a izračunali smo da na jednoj nošnji ima oko 10.000 rupica, i to zajedno s brojnim drugim ručnim radovima. Upravo zbog činjenice da izrada takve nošnje zahtijeva jako puno truda i rada te vrlo vješte ruke i puno strpljenja, procjenjuje se da kompletna originalna bizovačka ženska narodna nošnja danas stoji oko 10.000 eura, što čini pravo malo bogatstvo.

Počašćen činjenicom da je princeza Kate za tako važnu prigodu odlučila izabrati upravo motiv cvijeta s bizovačke nošnje, načelnik Vuković poručuje da bi nakon ovoga Bizovčani bili posebno počašćeni kada bi ih princeza pozvala u London, gdje bi joj iz prve ruke mogli pokazati kako izgleda u originalu to njoj toliko drago bizovačko “šlingoće”.

- Ako dobijemo taj poziv, spremni smo prigodom susreta s princezom pokloniti joj i knjigu o bizovačkoj narodnoj nošnji te lutku s originalnom nošnjom našeg kraja. Vjerujemo da bi istinski estet poput nje u svemu tome našao još mnogo vrlo zanimljivih motiva koji bi jednako očarali i nju i svijet! - poručuje Vuković.

Lidija ANIČIĆ

uzorak

ŠLINGANI MOTIVI CVIJETA BAZGE

10.000

eura danas stoji kompletna bizovačka narodna nošnja

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike