TvObzor
RENESANSNI MAJSTORI I SUVREMENI AUTORI U VOKALNOM RUHU ORA SINGERSA

Tako pjevaju anđeli
Objavljeno 21. listopada, 2016.

Nije bilo lako misliti svojom glavom u 16. stoljeću, ali ni biti katolik. Pokazuju to usporedne sudbine engleskog renesansnog skladatelja i majstora polifonije Williama Byrda koji je uspješno lavirao između svog osobnog katoličkog identiteta i novog anglikanskog poretka koji je katolike izvrgnuo masovnom nasilju te katoličkog propovjednika i reformatora iz Firence Girolama Savonarole, kojega je inkvizicija zbog navodne hereze osudila na smrt.

Iako je Byrd pisao skladbe za potrebe dvora engleske kraljice Elizabete Prve i anglikanske liturgije, našao se zajedno sa suprugom na popisu onih koji bojkotiraju odlazak na protestantske mise. Ipak, ostao je živ i zdrav, mada vjerojatno u paničnom strahu za svoj život. Naime, neki muzikolozi u njegovom inzistiranju na biblijskim i liturgijskim lamentacijama vide odjek progona katolika u elizabetskoj Engleskoj. Sa sličnim dilemama nosili su se i Byrdov kolega i učitelj Thomas Tallis, dramatičar i pjesnik William Shakespeare te lutnjist i skladatelj John Dowland koji je bio optuživan da je uhoda. Na drugom kraju Europe, puristički dominikanac Savonarola bio je u snažnoj opreci sa sablažnjivim papom Aleksandrom VI. Borgijom (tog razvratnika AMG u svojoj pjesmi “Bogorodica i donator” podrugljivo naziva papom Šandorom Šestim), i firentinskim gazdama Medicijima. Završio je na vješalima i potom spaljen da bi ga rehabilitirali samo 60 godina kasnije.

Ostavštinom jednog i drugog pozabavio se jedan od najzanimljivijih britanskih zborova koji se pojavio posljednjih godina, Ora Singers, koji vodi agilna umjetnička ravnateljica, dirigentica i zborska pedagoginja Suzi Digby. Ovaj zbor osnovan je prije dvije godine i može se podičiti sjajnim ugledom, a britanski tisak i kritika puni su hvale. Na albumu “Refuge from the Flames” (Harmonia mundi) možemo čuti neka od remek-djela renesansne zborske tradicije (Gregorio Allegri, Giovanni Animuccia, William Byrd), ali i skladbe suvremenih autora (Eriks Ešenvalds, James MacMillan), koje su posebno napisane za ovu prigodu. Neka od njih skladana su baš na Savonaroline tekstove. Izvedba Ora Singersa besprijekorna je, zavodljiva i gotovo vrhunaravna, to je zbor koji ćete zacijelo zaželjeti čuti na svojem pogrebu, a možda čak i prije. Iznimno su intrigantne i nove skladbe napisane u dosluhu s tradicijom. Čak i posve trijezan čovjek na trenutke pomisli da mu iz zvučnika ili slušalica pjevaju sami anđeli, glavom i bradom. Paralelno s ovim uratkom, isti zbor objavio je i slično strukturirani album “Upheld by Stillness”. I ovdje blješti Byrd svojom možda najpoznatijom kompozicijom “Misom za pet glasova”, a među suvremenim autorima valja izdvojiti Roxanu Panufnik, Alexandera L'Estrangea i Rodericka Williamsa.

Piše: Draško CELING
Možda ste propustili...

JOLE KAO GOST PANELIST U ‘’TKO TO TAMO PJEVA?’’

Atmosfera me potpuno obuzela, stvarno sam uživao

SATIRIČNA KOMEDIJA “IZA KULISA”

Jedinstven prikaz pandemije putem umjetnosti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: TOMISLAV MARIĆ - TOMA

Nekad treba izići iz zone komfora da bi se pomaknule neke osobne granice

2

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

3

NA NOVOJ TV SVE JE SPREMNO ZA PRAĆENJE IZBORNOG DANA

Bogat program i prva procjena rezultata