Svijet
EPSKA BITKA

Borci IS-a nakon
Mosula kreću u EU
Objavljeno 20. listopada, 2016.

Vezani članci

RAT PROTIV ISIL-a

Ugroženi civili u Mosulu

Koalicija predvođena SAD-om u kojoj sudjeluju i iračke i kurdske snage uz potporu šijitskih i sunitskih oružanih skupina te Turska, nastavila je stezati obruč oko Mosula, posljednjeg velikog upotišta takozvane Islamske države u Iraku.

Prema izvješćima CNN-a s terena, procjena je da se u gradu nalazi 700.000 civila, no izvori humanitarnih organizacija kažu da bi taj broj mogao biti dvostruko veći. Sjedinjene Američke Države optužile su IS da koristi civile kao ljudske štitove. Procjene obavještajnih službi govore da se napadima koalicije, koja broji između 25.000 i 30.000 vojnika, suprotstavlja oko 5000 terorista IS-a koji su utvrdili svoje položaje u tunelima ispod grada koje su mjesecima kopali pripremajući se za ofenzivu. Prema izvorima iz iračke vojske, džihadisti u Mosulu prisilno novače stanovništvo, čak i djecu, ili im nude novac da im se pridruže. U nekim selima, koja su još pod nadzorom IS-a, oko grada aktivirali su se pokreti otpora te su u njima, ali i u samome Mosulu oformljene posebne jedinice IS-a koje imaju zadatak pucati i na najmanji znak pobune.

Bijeg iz grada

CNN javlja da je prvih 900 civila uspjelo pobjeći iz grada te da su se pojavili u izbjegličkom kampu na sirijskoj strani granice. To je prva veća skupina civila koja se uspjela probiti iz Mosula od kada je počela ofenziva u ponedjeljak. Pentagon je objavio kako koalicijske snage napreduju brže od predviđenog, ali i da će bitka biti teška i duga. Posve je jasno da će se ona u milijunskom Mosulu voditi od ulice do ulice i od kuće do kuće te da će gubici na obje strane, kao i broj civilnih žrtava, biti golemi.

Među onima koji će bježati iz grada naći će se i velik broj boraca IS-a koji će se pokušati sakriti u masi izbjeglica od čega posebno strahuje Europa. Mosulski džihadisti brutalno su radikalizirani islamistički borci koji će iskoristiti svaku priliku da borbu nastave na tlu EU-a . "Zauzimanje Mosula, uporišta IS-a, moglo bi rezultirati povratkom još nasilinijih islamističkih boraca u Europu", procjenjuje europski povjerenik za sigurnost Julian King, podsjećajući da se u zonama sukoba nalazi oko 2500 džihadista koji su državljani zapadnoeuropskih zemalja.

Chriss Philips, stručnjak za protuterorizam u Ippsou, vjeruje da IS nakon gubitka kalifata ulazi u novu fazu u kojoj će se okrenuti gerilskom ratovanju i terorističkim akcijama. Smatra da osim Zapada, terorističkih napada neće biti pošteđena ni sjeverna Afrika i jugoistočna Azija, a prijetnja bi se mogla proširiti i na Rusiju.

Kraj “kalifata”

Takozvana Islamska država u dogledno vrijeme više neće moći polagati pravo na jednu "državu" ili "kalifat", smatra Reuven Erlich, direktor Centra za informacije o terorizmu u izraelskoj Herzliyi. Džihadističke snage će, kaže, u Iraku i Siriji biti pod sve većim pritiskom i to će ih prisiliti da se odreknu svoje dosadašnje strukture. No, to neće dovesti do raspuštanja IS-a, ističe Erlich, naprotiv: "Pod novim okolnostima IS će ponovno postati jedna sunitska teroristička organizacija, kao što je to bila u svojim počecima. Ali sada s dosta poboljšanim operativnim sposobnostima”.

Slično razmišljaju i analitičari McCain instituta pri sveučilištu Arizona State. Teritorijalni će gubici IS učiniti znatno slabijim, ali njegova će ideologija opstati i ljude i dalje privlačiti, ističu u tom institutu, dodajući: "Time će IS-u poći za rukom da inspiriraju teroriste u cijelom svijetu. A kako je IS uspješan, to se može primijetiti po tome što je postao jedna od središnjih tema izborne kampanje u SAD-u”, kažu analitičari McCain instituta. Već za nekoliko tjedana zapadni mediji i američki stručnjaci gorljivo predviđaju oslobođenje Mosula, a bitku uspoređuju s bitkom za Staljingrad.

Eduard SOUDIL

James Comey

direktor FBI-a

"Kalifat" će biti razbijen, ali će u kaosu tog raspada stotine opasnih džihadista pobjeći iz tog područja i svoje djelovanje neće ograničiti samo na Bliski istok. U idućih dvije do pet godina osnovat će se jedna teroristička dijaspora kakvu nikad prije toga nismo vidjeli.

Kada padne Mosul dio džihadista će se presiliti u sirijsku Raqqu

Sirijska vojska i njeni saveznici, ponajprije Rusija, pripremaju se za masovnu invaziju tisuća militanata takozvane Islamske države koji će, kada bude oslobođen Mosul, doći iz Iraka. “Stvarna svrha toliko najavljivane operacije oslobađanja iračkog grada jest da Siriju preplave horde boraca ISIL-a, koje će napustiti svoju prijestolnicu u Iraku i preseliti se u njihovu miniprijestolnicu Raqqu, u Siriji”, piše stručnjak za Bliski istok Robert Fisk za The Independent.

Možda ste propustili...

GRAĐANI SYDNEYJA SUOČENI S NOVIM UŽASOM

Više ozlijeđenih u novom napadu nožem

PRVI PUT: KAZNA SAD-A VOJNOJ JEDINICI IZRAELA?

Izrael: Sankcije bi bile moralno dno

Najčitanije iz rubrike