Osijek
MJESEC HRVATSKE KNJIGE

GISKO će digitalizirati građu
najčitanijeg dječjeg pisca,
Osječanina Ante Gardaša
Objavljeno 19. listopada, 2016.

Iako 365 dana u godini rade na promicanju čitanja i podizanju svijesti o važnosti knjige i književnosti, pa i knjižnice, u svim fazama čovjekova života, knjižnice imaju i dane, tjedne, čak i mjesece, kad je to u posebnom fokusu. Takav je i Mjesec hrvatske knjige, koji je GISKO ove godine odlučio obilježiti u nešto drukčijem opsegu. Naime, kako kaže ravnateljica Dubravka Pađen Farkaš, događaja je ove godine manje, ali su pomnije odabrani i, počevši od ove godine, u središtu će uvijek biti zavičajni autor. Logičan izbor i početak svakako je Anto Gardaš, pa je u predvorju knjižnice jučer otvorena prva izložba iz ciklusa Zavičajne priče, pod nazivom “Na ljubičastom planetu Ante Gardaša”. Idejna je začetnica izložbe Ljiljana Krpeljević iz Razvojne matične službe, dr. sc. Svjetlana Mokriš izložbi je osmislila ime, a atraktivan je plakat dizajanirao Davor Vrandečić.

Koliko mislimo da znamo, a koliko uistinu znamo o lokalnim književnicima, rasvjetljuje i ova slojevita izložba.

- Zavičajna zbirka okuplja osječke autore, o kojima često ne znamo mnogo, pa smo upravo stoga odlučili pobliže ih predstaviti. Tema je mjeseca “Čitam sto na sat”, a Gardaš je jedan od najčitanijih pisaca za djecu, što je za lektirne pisce neuobičajeno. No on je pisao i za odrasle, posebice poeziju, za koju je u Japanu i nagrađivan - objašnjava Ljiljana Krpeljević.

U GISKO-u su zahvalni obitelji Gardaš i udovici Mariji, koja im je darovala bogatu i pedantnu piščevu ostavštinu, a u kojoj je mnogo rukopisa, građe pisane strojopisom, fotografija, originalnih nagrada, priznanja, kopiranih novinskih članaka... Dio će biti digitaliziran, najavljuje Ljiljana Krpeljević, kako bi ostao sačuvan za buduće naraštaje, ali i dostupan korisnicima i istraživačima.

- I danas brojni naraštaji školaraca i čitatelja odrastaju uz njegove knjige, a Anto je Gardaš i meni bio omiljeni dječji pisac - otkrio je dogradonačelnik Vladimir Ham, kojemu je pripala čast otvoriti jučerašnju izložbu o piscu koji je za života često dolazio u GISKO i ondje bio drag gost. Poznat je (bio) i izvan lokalne zajednice, pa i domovine, književna nagrada nosi njegovo ime, a i poznatu navijačku himnu NK Osijek “Grad na Dravi danas slavi” napisao je upravo on.

Jučerašnjem su otvorenju nazočili učenici obližnje OŠ Franje Krežme, studenti Odjela za kulturologiju, ali i pisci Stjepan Tomaš i Josip Cvenić. Neizostavna gošća Marija Gardaš nije krila ponos, ali i zadovoljstvo izložbom, kako sadržajno tako i oblikovno. Izložbu djedu u čast posjetili su i Gardaševi unuci. N. Vekić

BOGAT, ALI NE PRETRPAN PROGAM

Programi Mjeseca hrvatske knjige namijenjeni su svim dobima korisnika, no s obzirom na to da su u gradu brojni događaji, odlučili su ih ne pretrpati, kaže ravnateljica Dubravka Pađen Farkaš. “Od siječnja do prosinca svaki dan GISKO ima neki program pa mislimo da nema potrebe posebice isticati ovaj mjesec, jer je svaki dan nužno promicati važnost knjige, čitanja, ne samo u najmlađih korisnika”, dodaje ravnateljica.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike