Osijek
OSIJEK DOMAĆIN NEUROKIRURZIMA IZ CIJELE REGIJE

Dr. Arnautović: Operacija vratne kralježnice može biti rutina
Objavljeno 20. listopada, 2016.

Pedeset sudionika, neurokirurga, uglednih stručnjaka i mladih liječnika iz cijele regije okupilo se jučer na 1. Osječkom međunarodnom neurokirurškom tečaju operacijskog liječenja degeneracijske bolesti vratne kralježnice prednjim pristupom, održanom u hotelu Waldinger.

Skup su inicirali i organizirali, u suradnji s brojnim partnerima, prof. prim. dr. sc. Bruno Splavski, predstojnik Klinike za neurokirurgiju Kliničkog bolničkog centra Osijek, i njegov prijatelj i kolega Kenan Arnautović, MD, Phd, FAANS, FACS, profesor na Semmes Murphey Neurosurgeon, Department of Neurosurgery University of Tennessee, u američkom gradu Memphisu.

- Ovo je velik skup, odaziv je fantastičan, tu su naši kolege iz Makedonije, Crne Gore, Bugarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, naravno, i iz Hrvatske. Predavači na ovom tečaju su vrhunski svjetski stručnjaci, ali puno važniji su oni drugi, a to su mladi liječnici, neurokirurzi, sudionici skupa, koji su došli u ovom work-shopu nešto naučiti i vježbati prednji pristup u operaciji vratne kralježnice. Zahvaljujući našim sponzorima napravili smo sedam radnih stanica na kojima se praktično radi i vježba operacijski, i to prednji, pristup vratnoj kralježnici. Ovo je prvi put da se takav tečaj organizira u Hrvatskoj - rekao je dr. Splavski. Uz to što se ovdje radi o znanstvenom iskoraku naprijed, dodao je, iznimno je važno da mladi liječnici ovdje vježbaju ono što će sutra raditi na bolesnicima u svojim bolnicama.

Ova je tema odabrana jer u Hrvatskoj, ali i u okruženju, nema dovoljno znanja o operacijama takvim pristupom. “To nije novi pristup, operacijsko liječenje degeneracijske bolesti vratne kralježnice prednjim pristupom u Americi već je postalo rutina. Mnogo je ozljeda vrata i vratne kralježnice, posebno u prometnim nesrećama, i potreba za takvim operativnim zahvatima je velika. Stoga smo odlučili to znanje prenijeti kolegama iz regije”, ističe prof. Kenan Arnautović. V. Latinović

Najčitanije iz rubrike