Osijek
DONJOGRADSKO GROBLJE

Uoči Svih svetih bez autobusne
linije, a parkiralište i pločnik
pod građevinskim materijalom
Objavljeno 20. listopada, 2016.

Dva tjedna uoči blagdana Svih svetih na svim se osječkim grobljima bilježi pojačan broj posjetitelja, pa tako i na Donjogradskom. No, ovdje, ipak, uz velike poteškoće na račun obnove dotrajalog sustava vodoopskrbe i odvodnje duž Crkvene ulice, čiji je rok završetka tek 30. studenoga.

Problema je puno za one koji dolaze uređivati posljednja počivališta najmilijih, a najveći od njih je činjenica kako javni prijevoz ovuda ne prometuje. Stajalište jedine autobusne linije koja ovim rubnim dijelom grada prolazi prebačeno je dvije ulice niže.

Starijima najteže

Što je za Osječane, posebice one treće životne dobi koji posljednjih dana na groblje dolaze s vrtnim alatom, naramcima sadnica i grobljanskom galanterijom - predaleko. Uz to, pločnik s jedne strane Crkvene i dalje dijelom nije asfaltiran te je prekriven građevinskim materijalom i otpadom.

Umnogome bolja situacija nije ni s parkirališnim mjestima kojih je i u savršenim uvjetima kada se primakne blagdan Svih svetih uvijek premalo. To posljednje posebno zabrinjava stanare Crkvene koji se već sada brinu kamo će sa svojim automobilima.

Iz GPP-a kažu da su unutar svoga djelokruga upoznati s problemima u Donjem gradu, na koje su ih građani upozorili.

Izvanredna linija

- Isti smo problem imali i lani kada smo ipak uspješno riješili prijevoz građana do groblja izvanrednom autobusnom linijom na sam blagdan Svih svetih. No, budući da su nas naši putnici upozorili na to kako je javni prijevoz do ovoga groblja nužan i u dane uoči blagdana, potrudit ćemo se organizirati ga što je prije moguće - kaže Mario Šapina, direktor GPP-a, iz kojeg dodaju kako bi, ako vrijeme posluži izvođača radova, autobusno stajalište ispred groblja u Crkvenoj već od idućeg tjedna moglo biti trajno vraćeno građanima.

Onima koji tek planiraju krenuti prema Donjogradskom groblju pješice ili osobnim automobilom, iz tvrtke Gravia d.o.o., izvođača dijela radova na toj prometnici, poručuju pak kako će za koji dan dionica Crkvene uz groblje biti sanirana i prohodna.

- Pločnike smo asfaltirali do raskrižja s Kišpatićevom ulicom i nastavljamo. Također, ubrzano se radi i na uređenju zelenog pojasa, te se uklanja građevinski materijal sa svih površina. Planiramo do blagdana Svih svetih očistiti i sva parkirališna mjesta. Nema mjesta brizi! - poručuje Josip Papić, voditelj gradilišta u Crkvenoj ulici iz tvrtke Gravia d.o.o.

Ivana SOLAR

Saša Ljubojević

direktor Ukopa

IZVAN OGRADE GROBLJA NE MOŽEMO NIŠTA

Direktor Ukopa, Saša Ljubojević, kaže kako su u ovoj gradskoj tvrtki svjesni svih problema vezanih uz Donjogradsko groblje, no, napominje, oni nadilaze njihovu nadležnost.

“Mi radimo sve što je moguće da se ljudima olakša uređenje grobnih mjesta na Donjogradskom groblju uoči blagdana, kao i posjet na sam blagdan, ali ne možemo izravno utjecati na probleme izvan ograde groblja. Iako smo, naravno, u razgovorima s Gradom Osijekom da se na njihov poticaj postojeća situacija promijeni što prije”, komentira Ljubojević.

crkvena ulica

OBNAVLJA SE SUSTAV VODOOPSKRBE I ODVODNJE

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana