Osijek
SAVJETOVANJE GD CRVENOG KRIŽA OSIJEK

Gotovo 50% učenika razredne nastave nije naučilo plivati
Objavljeno 20. listopada, 2016.

Gradsko društvo Crvenog križa Osijek domaćin je 14. Hrvatskog savjetovanja o obuci neplivača, koje se od 20. do 22. listopada održava u Centru za edukaciju u Orahovici, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

U povodu toga jučer je u prostorijama osječkog Crvenog križa održana konferencija za novinare, na kojoj je Vladimir Findak, prof. emeritus, predsjednik Hrvatskog saveza “Sport za sve” i predsjednik Organizacijskog odbora Savjetovanja, između ostaloga, istaknuo: “Učenje plivanja civilizacijsko je dostignuće našeg vremena, ali još uvijek velik postotak djece završi osnovnu školu a da nije steklo tu vještinu. Gotovo 50 posto učenika razredne nastave u Hrvatskoj nije naučilo plivati te je utapanje kao razlog smrtnosti u djece do 16 godina na drugom mjestu, odmah nakon prometnih nesereća.”

- Tema savjetovanja je Praćenje i vrednovanje rada u području obuke neplivača, a najvažnije je da će na skupu biti usvojen dokument Jedinstveni kriteriji znanja plivanja, i to prvi put u Hrvatskoj, koji će biti predloženi nadležnim institucijama - rekao je Marko Đukić, ravnatelj GD Crvenog križa Osijek.

A da je plivanje važno, potvrđuje Dubravko Ižaković, tajnik Športske zajednice Osječko-baranjske županije, te iznosi zabrinjavajuće podatke: čak 48 posto djece u Osječko-baranjskoj županiji ne zna plivati. Na skupu će biti izložen niz referata, koreferata, prikaza, a bit će promovirane i stručne knjige vezane uz temu skupa. Pokrovitelji skupa su: MZOS, HOO, Hrvatski paraolimpijski odbor, Hrvatski Crveni križ, Kineziološki fakulteti u Zagrebu i Splitu, Hrvatski plivački savez i Agencija za odgoj i obrazovanje, a supokrovitelji su Osječko-baranjska i Virovitičko-podravska županija, gradovi Osijek i Orahovica. V. Latinović

Najčitanije iz rubrike