Regija
POSTAVLJENA DRUGA AGROMETEROLOŠKA STANICA

Put do boljeg uroda i većih ušteda
Objavljeno 20. listopada, 2016.

ZOLJAN

Udruga voćara i vinogradara Našice u suradnji sa Savjetodavnom službom Osječko-baranjske županije postavila je agrometeorološku stanicu u vinogradu Zvonka Katavića u Zoljanu.

- Uz pomoć vanjskih senzora stanica mjeri temperaturu i relativnu vlažnost zraka, količinu oborina i vlagu lista te podatke prenosi na softer. Uz pomoć računalne aplikacije za obradu dostavlja poljoprivrednicima izmjerene parametre i precizn prognozu o mogućem razvoju neke bolesti i štetnika. Na osnovi tih podataka, poljoprivrednici će moći pravovremeno reagirati i lakše donijeti odluku o zaštiti - objasnio je viši stručni savjetnik za zaštitu bilja u Savjetodavnoj službi Osječko-baranjske županije Ivica Lovrinčević i dodao da osnovna funkcija stanice nije smanjiti broj tretiranja nego tretirati nasad onda kada je to potrebno.

Predsjednik Udruge voćara i vinograda Našice Darko Cerovski podsjetio je da je prva agrometeorološka stanica postavljena 2014. u voćnjaku Đure Kadića u Velimirovcu te da je ova najnovija dokaz brige za članstvo, ali i želja da se ide ukorak s najnovijim tehnološkim dostignućima u poljoprivredi.

- Preventivne mjere zaštite primjenjivale su se do sada na temelju vlastitih iskustava i općenitih preporuka, pa je dolazilo do grešaka. Sada će imati pouzdane pokazatelje o mogućem razvoju neke bolesti i štetnika koji će im olakšati zaštitu nasada – rekao je Cerovski. Naglasio je da se uz stanicu može doći i do boljih proizvodnih rezultata.

- Znamo da je zaštita skupa i nije svejedno koliko ćete tretiranja imati u nasadu. Ako idemo preventivnom zaštitom, štedimo i novac i vrijeme i rad. Ušteda je što ćemo preventivnom zaštitom smanjiti broj tretiranja, ali ćemo dobiti veću kvalitetu i veći urod, a što je u konačnici i cilj svakog proizvođača koji se ozbiljno i odgovorno bavi poljoprivredom'', zaključio je Darko Cerovski. S. Fridl

7

agrometeoroloških stanica instalirano je u Osječko-baranjskoj županiji, a 100 u Hrvatskoj

Plaćeno novcem od edukacije o održivoj uporabi pesticida

Vrijednost agrometerološke stanice iznosi 30.000 kuna, a nabavu je u potpunosti financirala županijska Savjetodavna služba. Stanica u Zoljanu jedna je od 7 instaliranih u Osječko-baranjskoj županiji, dok ih je u Hrvatskoj oko 100.

- Novac je osiguran iz edukacije o održivoj uporabi pesticida koju posljednje dvije godine na terenu provodi savjetodavna služba. Znači, od 380 kuna koliko su poljoprivrednici plaćali tečaj, veći dio tog novca Hrvatska savjetodavna služba je utrošila za nabavu stručne opreme, kao što je i ova stanica – rekao je viši savjetnik Ivica Lovrinčević.

Možda ste propustili...

PREDSTAVIO POSLJEDNJI ROMAN

Miro Gavran u Donjem Miholjcu

PRIGODOM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE BIZOVAC

U OŠ radionica “Igranje poezije”

Najčitanije iz rubrike