Regija
PARK PRIRODE PAPUK

Projekt od 90 milijuna kuna
Objavljeno 20. listopada, 2016.

VOĆIN

Multimedijski Geo-info centar i Kuća Panonskog mora u Voćinu, Centar za posjetitelje Parka prirode Papuk u Velikoj, adrenalinski park u Ekokampu Duboka kod Velike, šest vidikovaca na području Parka i rekonstrukcija ceste od Slatinskog Drenovca preko Jankovca do granice Virovitičko-podravske županije s Požeško-slavonskom županijom najznačajniji su objekti koji će biti izgrađeni ili adaptirani i opremljeni realizacijom projekta Parka prirode Papuk pod nazivom Geopriče UNESCO geoparka.

Brojne atrakcije

Riječ je o projektu vrijednom 90,090.587,54 kune, do sada najvećem projektnom prijedlogu prijavljenom u županiji, za koji je prijavnu dokumentaciju izradila Agencija za regionalni razvoj VPŽ-a VIDRA. Nositelj projekta je Javna ustanova Park prirode Papuk sa sjedištem u Voćinu, partner je Županijska uprava za ceste, a projekt je prijavljen na temelju javnog poziva “Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode” Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Prema riječima kreatora projektnog prijedloga u agenciji VIDRA, najveće ulaganje bit će gradnja multimedijskog Geo-info centra u Voćinu s atrakcijama u unutarnjem prostoru koje će prezentirati prirodne ljepote na inovativan način neovisno o godišnjem dobu. Djeci, mladima i znanstvenicima Geo-info centar i Kuća Panonskog mora služit će kao alati u nastavi i potpora u učenju i izradi seminarskih, maturalnih, diplomskih i znanstvenih radova. Taj objekt posjećivat će i svi ljubitelji prirode, obitelji s djecom, rekreativci, izletnici i planinari.

– Multimedijske prezentacije za obitelji s djecom i ostale posjetitelje mogu se organizirati cijele godine, neovisno o vremenskim uvjetima, s obzirom na to da će centar imati multifunkcionalnu dvoranu i multimedijski postav, koji će u jednom dijelu biti dopunjen mjestom za osvježenje i okrjepu posjetitelja te će završiti suvenirnicom, u kojoj će posjetitelji moći kupiti suvenire specifične za geolokalitete Parka prirode Papuk - kažu u VIDRA-i.

Najljepša priča

Zbog jako lošeg stanja ceste od Slatinskog Drenovca do izletišta Jankovca (duge 8810 metara) u zimskim mjesecima velik dio Parka s uređenim atraktivnim izletištem praktično je nedostupan većini posjetitelja, posebice onima koji dolaze organiziranim prijevozom. Projektom će biti obavljena rekonstrukcija ceste i uspostavljena nova regulacija prometa, što će omogućiti povećanu sigurnost i veći protok vozila.

– Unaprjeđivanjem turističke infrastrukture Parka prirode Papuk uvođenjem inovativnih načina prezentiranja kulturno-povijesnog, geološkog i biološkog bogatstva te boljeg sustava upravljanja povećat će se broj posjetitelja Parku, produžiti njihov boravak, a društveno-gospodarski razvoj učiniti održivim. Uspostava ovog tipa turističke atrakcije potaknut će i druge dionike da pokrenu posao u području turizma, kao što su smještajni kapaciteti, ugostiteljski objekti ili suvenirnice - kažu u Parku prirode.

U Parku prirode Papuk početak realizacije projekta nazvali su “svojom najljepšom pričom”, što dovoljno govori o odnosu papučkih čuvara prirode prema projektu i njihovim očekivanjima od zacrtanih projektnih aktivnosti.

Petar ŽARKOVIĆ

Riječ je o do sada najvećem projektnom prijedlogu prijavljenom u Virovitičko-podravskoj županiji

Možda ste propustili...

POST FESTUM PARLAMENTARNIH IZBORA

Orahovački HDZ prvi je put pobijedio nakon 2007.

AKCIJOM “DRAGOVOLJCI ZA NAJMLAĐE”

UDVDR Slatina prikupio je novac za analizator CRP-a

POZVANI NA DOSTAVU PISMA NAMJERE

Štitar je poslovnu zonu ponudio poduzetnicima

Najčitanije iz rubrike