Regija
PP ORAHOVICA PRI KRAJU BERBE LJEŠNJAKA

Usprkos mrazu, urod i kvaliteta lješnjaka nadmašili su prosjek
Objavljeno 20. listopada, 2016.

ORAHOVICA

Poljoprivredno poduzeće Orahovica, vlasnik najveće plantaže lješnjaka u Europi, za tjedan dana završava ovogodišnju berbu. Na kvalitetu i količinu lješnjaka utjecalo je loše vrijeme, odnosno elementarne nepogode, no u PP Orahovica, kako kaže voditelj Radne jedinice Voćarstvo i vinogradarstvo Josip Tokić, zadovoljni su urodom.

Uzor Ferrero Roche

- Kako smo pri samom kraju berbe, već sada možemo ocijeniti kvalitetu lješnjaka. Uza sve elementarne nepogode koje su nas zadesilee, prije svega mraz, a onda nekoliko puta led i oluja, ipak smo ubrali više od godišnjeg prosjeka, a, što je najvažnije, zadržali smo jako dobru kvalitetu. Jako sam zadovoljan ovom godinom i kamo sreće da se po količini i kvaliteti ovakva godina ponovi. Ukupno planiramo ubrati između 450 i 500 tona lješnjaka s naših sadašnjih nasada, a mogu reći i da je cijena dobra, jer se kreće oko 18 kuna plus PDV za kilogram sušenog lješnjaka, što je za nas proizvođače iznimno dobro – kaže Tokić.

Na plantažama se lješnjak bere isključivo strojno.

- Našu smo berbu doveli na europski standard, znači onako kako to rade najbolji u svijetu, od kojih smo na neki način i učili tehnologiju. Tu mislim na proizvođače iz Italije, a posebno na Ferrero Roche, koji diktira tempo i proizvodnje i kvalitete. Kompletnu smo proizvodnju i berbu lješnjaka mehanizirali - strojevi lješnjake prikupljaju, taj prikupljeni lješnjak tovari se u prikolice i odmah se vozi u pogon za doradu lješnjaka, gdje se odvajaju sve nečistoće i gdje se lješnjak u istom danu osuši. To je dio procesa koji je ključan za kvalitetu lješnjaka, jer, recimo, u Turskoj, Gruziji i Azerbajdžanu lješnjak se bere ručno, berba traje dugo, lješnjak dugo stoji na tlu, dolazi do problema s mikotoksinima i njihova kvaliteta ne može parirati onoj talijanskoj, pa sada, evo, i našoj. Važno je reći da se na ovaj način rada kod nas optimizirala radna snaga, smanjili su se troškovi proizvodnje i unaprijedila kvaliteta – nastavlja Tokić.

Dva modela suradnje

Kaže da će PP Orahovica još širiti plantaže, odnosno bit će posađene nove sadnice, kako na prostorima poduzeća tako i u suradnji s kooperantima.

- Definirali smo naš dugoročni plan na koliko se površina vlastite proizvodnje želimo bazirati, a i proizvodnje s malim proizvođačima kao kooperantima. Što se naše vlastite proizvodnje tiče, plan je u sljedećih šest godina dosegnuti 1500 hektara nasada, od kojih ove godine podižemo 50 hektara, a u sljedećim godinama planiramo podizati znatno više. Ovdje u Orahovici sada pripremamo zemljište i sljedeći mjesec sadimo tih 50 hektara novih nasada. Što se tiče kooperacije, ove smo godine ugovorili prodaju 100 tisuća sadnica, što je 200 hektara. To znači da ćemo ove godine, uz naših 50, s našim malim proizvođačima podignuti dodatnih 200 hektara lješnjaka i vjerujem da će naš šestogodišnji plan ovim tempom biti ostvaren. S kooperantima radimo u dva modela. Prvi je da imamo ugovor s njima, gdje se obvezujemo na duže razdoblje pratiti njihovu sadnju, održavanje nasada i poslijee berbu, a obvezujemo se od tih kooperanata i otkupiti svu količinu ubranog lješnjaka. U drugom modelu investitori su spremni sami podići nasade, a mi im pokušavamo prenijeti dio našeg znanja da bismo ih uputili u najkvalitetniju tehnologiju proizvodnje kako bi oni danas-sutra mogli proizvesti i kvalitetu i količinu lješnjaka kakvu današnji standardi traže – kaže Tokić.

Vladimir GRGURIĆ
Izvoze u Italiju, Srbiju, BiH

PP Orahovica lješnjak, kao i vino, plasira na europsko i svjetsko tržište.

- I ove ćemo godine dio ostaviti za hrvatsko tržište, što za konditore, što za prodajne centre, gdje se naš lješnjak prodaje kao pakirani i u rinfuzi. Drugi dio ide u izvoz, a glavne zemlje našeg izvoza su Italija, Srbija i odnedavno Bosna i Hercegovina – zaključio je Josip Tokić.

među najboljima

BERBU SU DOVELI NA EUROPSKI STANDARD

450 - 500

tona lješnjaka PP Orahovica ovegodine planira ubrati sa sadašnjih nasada

18

kuna plus PDV cijena je kilograma sušenog lješnjaka, što je za proizvođače iznimno dobro

Možda ste propustili...

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

U OBITELJSKOM CENTRU ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE

Otvaranje je Vrta arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli

2

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

3

DRŽAVNO POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE

Na prodaju 101,6 hektara,
početna je cijena 546.281 euro