Dome slatki dome
TEST: ISKON.SMARTHOME LIGHTIFY

I žarulja može biti pametna
Objavljeno 20. listopada, 2016.

Era pametnih stvari, a ponajviše pametnih domova, kuća i stanova, već je neko vrijeme u punom zamahu. Ovo je prepoznao Iskon te kao inovativan telekomunikacijski operator prvi u Hrvatskoj zakoračio u ovaj svijet te pokazao svoju inovacijsku stranu predstavljanjem paketa Iskon.Smarthome. Riječ je, kako se i iz imena može zaključiti, o rješenju za pametan dom, a iako ovakvih rješenja na tržištu već ima, Iskon.Smarthome zanimljiv je zbog nekoliko razloga, o čemu smo naveliko već pisali u našem ranijem osvrtu. Ovaj put stiglo nam je novo proširenje baznog paketa u obliku pametne žarulje Lightify.

Domaća pamet

Ono što Iskon.Smarthome razlikuje od bilo kojeg drugog paketa ili pojedinačnog uređaja za pametni dom na našem tržištu je – domaća proizvodanja. Naime, cijeli Iskon.Smarthome paket, osim kamere i sada novog proizvoda – pametne žarulje, proizveden je i osmišljen u Hrvatskoj. Ovo je svakako za veliku pohvalu, a ovakav pristup Iskonu i budućim korisnicima donosi brojne pogodnosti. Primjerice, Iskon je kreirao paket prema afinitetima naših korisnika, a logistika i dostupnost znatno je olakšana kada je proizvodnja unutar granica Lijepe Naše. Žarulja nije dio osnovnog paketa, ona je dodatni senzor koji se može upariti sa sustavom. Iskonu je podjednako važno razvijati vlastite senzore, ali i omogućiti korisnicima da na centralnu jedinicu spoje druga rješenja, kao primjerice pametnu žarulju poput ove Osramove Lightify. Kako ništa ne bi bilo prepušteno slučaju, kameru je izradio i potpisao D-Link, koji se već na veliko etablirao na tržištu nadzornih kamera, a pametnu žarulju Lightify potpisuje renomirani Osram. Osramove pametne LED žarulje dolaze u dvije varijante - toplo bijeloj i RGBW (prevedeno Iskonovski – šarenoj). Štedne su što je s obzirom na LED tehnologiju i razumljivo (energetska klasa A+), radni vijek broji oko 20.000 sati. Korisnici Iskon.Smarthome sustava njima upravljaju pomoću jednostavne mobilne aplikacije, putem koje se žarulje mogu paliti i gasiti, prigušiti jačina svjetla i (u slučaju RGBW žarulje) promijeniti boja osvjetljenja. Dostupne su za kupnju kao dodatni senzori u web-shopu po cijeni od 179 kuna za bijelu, odnosno 319 kuna za „šarenu“ žarulju, kako su je prozvali u Iskonu.

Sve na jednom mjestu

Kako je Iskon paket osmislio i izradio u Hrvatskoj, on je i u najboljoj mjeri prilagođen afinitetima naših stanovnika, odnosno budućih kupaca. Ako se pita Iskon, onda je za naše kupce najvažniji nadzor pokreta, strujnih utičnica, temperature i vlage, videonadzor, upravljanje energentima i sigurnost, a to su i smjerovi u kojima će Iskon ići u bliskoj budućnosti. Prema našem mišljenju, ovo je nekako i najbolje pogođen paket za pametnu kuću. U osnovnom paketu stiže nekoliko uređaja: središte sustava je centralna jedinica koja služi za povezivanje svih uređaja i senzora; 2-u-1 senzor mikroklime mjeri temperaturu i vlagu, te detektira pokret u prostoru, što je prednost prema ostalim rješenjima, jer ovdje je sve sadržano u jednom malenom uređaju - pametna utičnica služi za programirano paljenje/gašenje i mjerenje potrošnje energije, a tu je i D-Linkova kamera za videonadzor. Ovo su početni senzori u paketu, a valja znati da je moguće dokupiti i dodatne senzore, primjerice senzor pokreta i kameru, jedan senzor vlage i temperature na balkonu, dodatna kamera u garaži, itd. Sve skupa krasi odlična kvaliteta izrade, prekrasan izgled uređaja i općenito više no dobar dojam. Ovo svakako vrijedi i za pametnu žarulju. Iskon nam je pokazao kako jednostavan može biti pametni dom koji se k tomu može lako i brzo proširiti. Ovaj put to je s pametnom žaruljom, no u najavi su već i drugi senzori (termostat). Ako se nas pita, jednog dana voljeli bismo vidjeti senzora za vrata i prozore te vodu, a tada će (ako već i nije) ovo zaista biti ultimativni sustav za pametni dom.

Marin REŽIĆ

Štedne su što je s obzirom na LED tehnologiju i razumljivo (energetska klasa A+), radni vijek broji oko 20.000 sati

Možda ste propustili...

VRT : SADNJA BOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna