Dome slatki dome
INTERIJERI OPREMA KUHINJE

Napa je potreba i trend
Objavljeno 20. listopada, 2016.

Napa, kao osnovni element opreme svake kuhinje, postaje vizualno sve izražajnija, ali i tehnološki sofisticirana. Moderne nape karakterizira kvalitetan materijal i vrhunske performanse, ali i jednostavna instalacija i održavanje. Nape postaju pametni sustavi koji, zahvaljujući povezanosti tehnologije senzora i mobilnih aplikacija, poboljšavaju kvalitetu zraka u domu bez izloženosti buci.

Novi modeli komuniciraju s linijom kuhanja te su u stanju detektirati količinu i kvalitetu para i mirisa, a posebni filtri upijaju čak i najjače mirise.

Štedi energiju

Energetski razred ovakvih uređaja je visok, a kapacitet filtriranja puno veći od standardnog. Osvjetljenje se prilagođava okolnom pa se energija štedi i u tom segmentu. Osim toga, često je podesiva jačina svjetla, kao i boja.

Dizajn modernih napa je takav da naglašava detalje i materijale, a često se vizualno i ne doživljava kao klasična napa. Nevisno postoji li potreba za zidnom ili otočnom napom, važno je u odabiru odrediti koliko će napa biti vizualno naglašena. U otočnoj postavi ona je izražajna već sama po sebi. U kontekstu trendova možete odabrati sofisticiran dizajn, rustikalni ili tehnološki. Svaki je stil zanimljiv na svoj način, ali je ovisan o ugođaju koji želite postići u kuhinji.

Sofisticirani dizajn je jednostavnih i vizualno ugodnih linija koje se odlično kombiniraju sa svim stilovima i ugođajima te u ovakvom odabiru ne možete pogriješiti. Rustikalnom će stilu dati notu profinjenosti, a eleganciju dodatno naglasiti. Taj dizajnerski smjer često vizualno maskira napu pa se ona doživljava kao rasvjetno tijelo u prostoru.

Rustikalni izgled nape u velikoj je mjeri postignut upotrebom drvenih obloga ili kompozitnih materijala koji imitiraju drvo. To je izrazito moderan materijal pa nećete pogriješiti odlučite li se za temu drva u kuhinji. Takve nape se odlično kombiniraju i s kuhinjama jednostavnih linija i profinjenim ugođajima.

Industrijski stil

Industrijski stil vrlo je zastupljen u modernim kuhinjama pa je i odabir takve nape logičan odlučite li se za ovu opciju. Dovoljno je odabrati samo napu u ovome stilu da se približite trendu a da naglasak ostane na nešto finijem ugođaju.

Vrlo je važno napomenuti da, neovisno o stilu i izgledu, visokotehnološke nape pripadaju visokom cjenovnom razredu. Uskladite svoje potrebe i želje kako bi napa sa svojom funkcijom i izgledom bila idealan odabir za vaš prostor.

Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh.

Neovisno o stilu i izgledu, visokotehnološke nape pripadaju visokom cjenovnom razredu

Možda ste propustili...

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

Najčitanije iz rubrike