Novosti
PLENKOVIĆEV TIM

Iznenađenje u Vladi RH - Slavonka Gabrijela Žalac
Objavljeno 18. listopada, 2016.

Poznati su svi kandidati za ministre u novoj hrvatskoj vladi o kojima će u srijedu glasovati i Sabor. Svojih 15 ministara predstavio je mandatar Andrej Plenković nakon sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Kako se i nagađalo, Zdravko Marić zadržat će mjesto ministra financija, resor koji je vodio i u vladi Tihomira Oreškovića. Zanimljive su pozicije koje će u Plenkovićevu timu zauzeti Slavonci, a uz Zdravka Marića, rođenog u Slavonskom Brodu, još ih je dvoje. Naime, Virovitičanin Tomislav Tolušić vodit će Ministarstvo poljoprivrede, a njegovu dosadašnju poziciju u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a preuzima potpuno novo lice u izvršnoj vlasti - Gabrijela Žalac. Ona u Banske dvore stiže s pozicije direktorice Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast. Gabrijela Žalac rođena je 1979. godine u Vinkovcima, a bila je pročelnica Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i EU poslove u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Kćerka je predsjednice Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Vukovar Vinke Ivanković.

Davor Ivo Stier postaje ministar vanjskih i europskih poslova umjesto Mire Kovača, a Damir Krstičević preuzima Ministarstvo obrane koje je u bivšoj vladi vodio Josip Buljević. Novo lice u Vladi je i Martina Dalić koja će voditi Ministarstvo gospodarstva, a svoje je mjesto zadržao Oleg Butković koji ostaje ministar prometa, pomorstva i infrastrukture. Umjesto Antona Klimana, Ministarstvo turizma vodit će Gari Capelli, a Lovro Kuščević ostaje na mjestu ministra graditeljstva.

Tomislav Čorić vodit će Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, a nezahvalnu poziciju ministra zdravlja zauzet će Milan Kujundžić. Pavo Barišić nakon potvrde u Saboru postat će novi ministar znanosti, obrazovanja i sporta, a Nina Obuljen preuzima “vruću fotelju” ministrice kulture od Zlatka Hasanbegovića. Nada Murganić preuzet će Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, što znači da u novoj vladi neće biti ni Bernardice Juretić. Tomo Medved ostaje ministar branitelja.

Mostovi su kandidati za ministre bili i ranije poznati. Podsjetimo, Slaven Dobrović bit će ministar zaštite okoliša i prirode kojemu se pridružuju energetika i vodno gospodarstvo, Ante Šprlje ostat će ministar pravosuđa, a Vlaho Orepić ministar unutarnjih poslova. Ivan Kovačić zamijenit će Dubravku Jurlinu Alibegović kao ministar uprave, a bit će i Mostov potpredsjednik Vlade.

Plenković je u utorak navečer rekao kako je riječ o “kvalitetnom i stručnom timu” koji je kombinacija iskustva i mladosti. Napomenuo je i kako su 13 HDZ-ovih članova Vlade izabrani zastupnici, a, dodao je, “sedam ih nije izabrano, ali posjeduju vrijedne kompetencije.” Zadovoljan je što su u njegovoj vladi i četiri žene.

Dijana PAVLOVIĆ

Tomislav Čuljak, potpredsjednik HDZ-a

DOKAZ BRIGE ZA SLAVONIJU

- To je poruka mandatara Andreja Plenkovića Slavoncima da ih uvažava i poštuje. I da briga za Slavoniju i sve ono što je najavljivao – projekt Slavonija, nisu bila samo obećanja u predizbornoj kampanji, jer imamo tri ministra na ključnim pozicijama za Slavoniju - Zdravka Marića, ministra financija, Tomislava Tolušića, ministra poljoprivrede, i Gabrijelu Žalac, ženu koja dobro poznaje regionalni razvoj i EU fondove, u kojima ima bogato iskustvo, jer na tim poslovima radi već 14 godina. Riječ je o stručnim, kvalitetnim i sposobnim ljudima koji vrlo dobro poznaju probleme Slavonije i Slavonaca, koji će štititi njihove interese i boriti se za prosperitet i boljitak toga kraja - kazao je za naš list potpredsjednik HDZ-a Tomislav Čuljak. M.L.O.

NOVI MINISTRI

Tomo Medved - branitelji

Lovro Kuščević - graditeljstvo

Zdravko Marić - financije

Tomislav Tolušić - poljoprivreda

Gabrijela Žalac - regionalni razvoj i fondovi EU

Nada Murganić - demografija, obitelj, mladi i socijalna politika

Martina Dalić - gospodarstvo

Tomislav Ćorić - rad i mirovinski sustav

Nina Obuljen - kultura

Davor Ivo Stier - vanjski poslovi

Damir Krstičević - obrana

Gari Capelli - turizam

Oleg Butković - promet

Milan Kujundžić - zdravstvo

Pavo Barišić - obrazovanje

Vlaho Orepić - MUP

Ante Šprlje - pravosuđe

Slaven Dobrović - okoliš, energetika i vodno gospodarstvo

Ivan Kovačić - uprava

Možda ste propustili...