Novosti
KAZNE DO 50.000 KUNA

Policijske kamere automatski prepoznaju neosigurana vozila
Objavljeno 18. listopada, 2016.

Prometna policija najavila je kako će pomoću mobilnih uređaja sa sustavom za automatsko prepoznavanje registracijskih pločica (ANPR) identificirati neregistrirana vozila i sankcionirati prekršitelje. Sustav je djelo hrvatskih programskih stručnjaka i instaliran je u devet policijskih uprava i Mobilnoj jedinici prometne policije. Kamere ANPR-a očitavaju i do deset vozila u sekundi s točnošću 90 posto danju ili noću, u uvjetima smanjene vidljivosti te pri brzinama većim od 200 kilometara na sat. Sustav prepoznaje registracijske oznake svih država EU-a, BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije, kao i troredne registracijske oznake mopeda i motocikala, pojasnio je voditelja Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a Josip Mataija.

Naime, prema MUP-ovim podacima u devet mjeseci 2016. zabilježeno je 11.227 prekršaja upravljanja neosiguranim i neregistriranim vozilima koja nisu obavila tehnički pregled. U nesrećama s poginulim osobama sudjelovalo je 307 vozila, a od toga broja njih 24 ili 7,88 posto nije bilo osigurano, naglasio je Mataija.

Nove tehnologije u sprječavanju neosiguranih vozila da ugrožavaju sigurnost prometa rezultat je nastavka kampanje "Stop neosiguranim vozilima", u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO).

"Kampanja je počela 2009., kada smo bilježili 300.000 neosiguranih vozila, dok se danas taj broj procjenjuje na 50.000. To je veliki uspjeh s obzirom na to da su štete po neosiguranim vozilima manje za 75 posto", istaknuo je direktor HUO-a Hrvoje Pauković na konferenciji za novinare. Upozorio je da ako vlasnik vozila skrivi nezgodu, a nema osiguranje od automobilske odgovornosti, neograničeno odgovara za nastalu štetu koja može biti i do nekoliko desetaka milijuna kuna, a kazne su do 50.000 kuna.H

Vozači neosiguranih vozila izlažu se prevelikim rizicima

HUO isplaćuje štetu oštećenicima i ima zakonsko pravo tražiti povrat cjelokupnog iznosa od vlasnika, odnosno vozača neosiguranog vozila, kazao je direktor HUO-a Hrvoje Pauković. Upozorio je i da se vlasnici koji izbjegavaju plaćanja obaveznog osiguranja izlažu velikim rizicima, država i cjelokupno društvo gube prihod, a gubici se prelijevaju na one koji uredno podmiruju svoje obveze. Prosječna starost vozila u Hrvatskoj je iznad 13 godina, a neosigurana i neregistrirana vozila predstavljaju dodatan riziku u prometu, upozorio je Pauković.

Možda ste propustili...

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren

BILJANA BORZAN: IDUĆI MANDAT BIT ĆE POSVEĆEN IZJEDNAČAVANJU NEJEDNAKOSTI

Picula na posljednjem mjestu SDP-ove koalicijske liste za Europski parlament