Novosti
ZABRINUTOST U BARANJI

Zbog žilet-žice postavljene na granici s Mađarskom jeleni su i dalje u opasnosti
Objavljeno 19. listopada, 2016.

Vezani članci

ZAUSTAVILA IH ŽICA I DUNAV

U Bugarskoj se migranti nadaju zapadu preko RH

Prije približno godinu dana dogodilo se ono čega su se lovci i ljubitelji prirode najviše pribojavali. Prvi primjerci kapitalne divljači naletjeli su na žilet-žicu koju je Mađarska postavila na granicu s Hrvatskom nakon eskalacije migranstske krize.

Mađarski lovac János Horváth, iz Pečuha, tih je dana na svom Facebook profilu objavio nekoliko fotografija uginule divljači koja se zapetljala u žicu te od brojnih i bolnih ozljeda uginula. Kako su tada tvrdili neki očevici iz Mađarske, u pokušaju da preskoči četiri metra visoku neprirodnu granicu, još se nekoliko primjeraka divljači zaplelo u žicu i ozlijedilo, a dio je i uginuo. Pogranična zona između dvije Baranje, one mađarske i hrvatske, zapravo je stoljetno migracijsko područje jelenske (i ostale) divljači.

- Jedan od puteva divljači je onaj od mađarskog državnog lovišta naziva šuma Bida, preko Busiklice, Banova brda do Puškaša i natrag. U šumi borave danju, a noću se hrane. Tako to traje desetljećima, a možda i stoljećima - pričaju baranjski lovci, napominjući kako se na području duboševačkog i kneževačkog atara mogla vidjeti krda od kojih zastaje dah, koja su bezbrižno prelazila iz države u državu u potrazi za hranom i “ljubavnim plijenom”.

Dugoročan utjecaj

U tome ih od prošle godine sprječava žilet-žica. Na svu sreću, masovnijih zapletanja jelenske divljači, kako je vrijeme odmicalo, nije bilo, jer je riječ o inteligentnim životinjama, koje su se brzo priviknule na novonastalu situaciju. No problema ipak ima. Na njih upozoravaju brojni hrvatski ekolozi, među kojima i Tibor Mikuška.

- Utjecaj ograde bit će dugoročan za jelene koji žive na tom ogromnom staništu, na zaštićenom području koje se proteže s obje strane granice, posebice na dijelu koji pripada Hrvatskoj - kaže Mikuška, upozoravajući kako će žica stvarati najveće probleme u zimskim mjesecima, kada izvori hrane za jelene postanu rjeđi.

Hrvatski fotograf Mario Romulić, koji mjesecima dokumentira stanje faune na tom području, odlazi korak dalje i tvrdi kako je najveći problem u razdvojenosti krda.

- Krda su ovdje znala imati i do 2000 jedinki. Sada, kada zbog žice nema prirodnih migracija, događa se da je s jedne strane previše košuta, a s druge “višak” jelena i obrnuto - priča Romulić, naglašavajući kako zbog svega toga u Kopačkom ritu rike gotovo i nije bilo. Mišljenja je kako žica ljudima, zbog kojih je i postavljena, ne smeta u znatnijoj mjeri, ali je životinjama velik problem.

Prebrojavanje divljači

- Ako netko namjerava prijeći žicu, to će i učiniti. Dovoljno ju je samo većim štapom razdvojiti i provući se kroz nju. Za to nije potrebna neka natprosječna inteligencija - kaže Romulić, naglašavajući kako bi, što se njega tiče, nehumanu žicu trebalo ukloniti i životinjama omogućiti nesmetanu migraciju, posebice u vrijeme parenja.

Cijelu priču potvrđuje Pavo Damjanov, iz duboševačkog LD Belje, čije se lovište proteže na nešto manje od 4000 hektara.

- Rike gotovo i nije bilo. Trajala je samo nekoliko dana, a prijašnjih je godina trajala mjesecima - priča, napominjući kako je poražavajuće rezultate dalo i prebrojavanje jelenske divljači, koje su obavili u ožujku ove godine. Zabilježeno je, naime, 714 jedinki, što je više od upola manje nego prošle godine, kada žice još nije bilo. Duboševačkim lovcima čini se da je u Hrvatskoj ostalo više košuta. I on potvrđuje da nema mnogo naleta na žicu.

- Tvrdim kako su jeleni najinteligentnija divljač, pa stoga nema ni toliko naleta. Neće ići u nepoznato, a na žicu će naletjeti samo ako ih netko progoni. Tu i tamo u žici je zatečena tek poneka košuta - ističe Damjanov.

Ivica GETTO
Mađari: Životinje su se priviknule

Iz Mađarske, pak, stižu poruke da su se životinje već priviknule na novo stanište te kako se oni ne smatraju odgovornima za eventualne probleme zbog postavljanja žice. Tvrde još kako je jelenska populacija rasla desetljećima, što je prouzročilo velike štete na usjevima i brojne prometne nezgode zbog naleta vozila na divljač. Baranjski lovci također podsjećaju na nalete na divljač te kažu da se to događalo jednom ili više puta mjesečno, ali i da je nakon postavljanja ograde broj sličnih prometnih nezgoda veći, naglašavajući kako je potrebno mnogo više opreza, posebice za maglovitih dana. Slažu se kako je postavljanje žilet-ograde krajnje nehumano. Lovišta su, ističu, i inače bila ograđena, ali ne žilet-žicom, nego onom bodljikavom.

Utjecaj ograde bit će dugoročan za jelene, upozoravaju stručnjaci

Možda ste propustili...

POTPISANA DVA UGOVORA VEZANA UZ RIJEKU I SISAK

Ina u projektima obnovljive energije

PONOVNO IMENOVANA KRISTALINA GEORGIEVA

Čelnici MMF-a drugi petogodišnji mandat