Svijet
ANALITIČAR DANIEL SERWER

Rusiji u inat Crna Gora sve bliže NATO-u
Objavljeno 19. listopada, 2016.

Vezani članci

PARLAMENTARNI IZBORI

Crna Gora odlučuje: Za NATO i EU ili protiv njih

Analitičar i profesor na Sveučilištu “Johns Hopkins” Daniel Serwer za Glas Amerike je izjavio da nakon izbora u Crnoj Gori postoji snažna podrška za pristupanje zemlje NATO-u i Europskoj uniji.

- Rusija je izgubila. Izgleda mi kao da je NATO pobijedio. Pobjedu je odnio Đukanović, makar ne toliko veliku koliku je želio, ali je pobijedio. Imat će šansu formirati vladu i bit će mu potrebna koalicija, za što ima mnogo opcija. Vlada s manjinskim strankama bila bi stabilna. Ne vidim razlog zašto to ne bi bio slučaj. Čini mi se da je većina nacionalnih manjina u Crnoj Gori ne samo prihvatila Đukanovića nego i da je sretna s idejom da Crna Gora bude članica NATO-a, što vide kao jamstvo dostojnog tretmana, jer je NATO klub demokracija koje na ispravan način tretiraju svoje manjine - kaže profesor Serwer.

Ipak, napominje da u Crnoj Gori i dalje postoji protivljenje euroatlantskim integracijama. “To su u velikoj mjeri potaknuli Rusi, koji pokušavaju spriječiti pristupanje Crne Gore NATO-u i istodobno upozoriti Srbiju da ne kreće putem eurointegracija i članstva u NATO-u. Međutim, izgubili su. Riječ je o jasnom i nedvosmislenom porazu, ali očekujem da će Putin nastaviti pokušavati izazvati probleme u Crnoj Gori”, smatra Serwer.

Crnoj Gori, ističe ovaj američki analitičar, nedostaje oporba koja nije opsjednuta pitanjem NATO-a i koja nije protiv Europske unije. “Crnoj Gori je potrebna održiva oporba, koja prihvaća neovisnost i suverenitet zemlje i koja ne vodi kampanju protiv NATO-a i EU-a, nego protiv Đukanovića ili korupcije, ili se zalaže za bolju ekonomsku politiku. To je važan dio koji nedostaje u Crnoj Gori - demokratski orijentirana oporba koja može doći na vlast i upravljati zemljom ako pobijedi na izborima.”

Serwer vjeruje da će službeni Washington uglavnom biti zadovoljan onim što se dogodilo na izborima u Crnoj Gori. “Nadam se da će nastaviti ratifikaciju Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u. Znam da Crna Gora želi da se to dogodi na zasjedanju Kongresa nakon izbora u SAD-u, a prije okupljanja novog saziva. No sumnjam da će to biti moguće”, kaže on i ocjenjuje da uhićenje 20 osumnjičenika za planiranje napada u Crnoj Gori nije poremetilo izborni proces, uz napomenu da o njihovoj krivnji trebaju odlučiti crnogorski sudovi.

Eduard SOUDIL
oporba ne priznaje rezultat

Crnogorska oporba ne priznaje rezultat nedjeljnih izbora zbog “pokušaja državnog udara” na dan izbora, kada je, prema njezinu mišljenju, zloupotrijebljen izborni proces, Specijalno tužiteljstvo i policija. Jedan od čelnika iz Demokratskog fronta, Nebojša Medojević, rekao je da su se DF, koalicija Ključ, Demokrati i SDP dogovorili da ne priznaju rezultate izbora zbog niza razloga, uključujući i najveći - uhićenje skupine navodnih napadača na državu. “To je skandal nezabilježen u izbornim procesima, čak i na Balkanu”, rekao je Medojević te dodao da “odavno ne vjeruje OESS-ovim ocjenama o regularnosti izbora”, nazvavši tu organizaciju prevladanom i neučinkovitom institucijom. Međunarodni promatrači koji su pratili izbore u Crnoj Gori ocijenili su da su na njima poštovane temeljne slobode te da su izbori pokazali volju naroda.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike