Regija
JOŠ NE RADE AMBULANTE U NOVOJ BUKOVICI

Liječnici su osigurani,
čekaju se Ministarstvo
zdravlja i – pacijenti
Objavljeno 18. listopada, 2016.

U okviru obilježavanja blagdana Velike Gospe i Dana općine, u središtu Nove Bukovice svečano je otvorena novouređena zgrada s ordinacijama opće i dentalne medicine. Nove ordinacije, međutim, još uvijek ne rade, premda se stanovnici općine na temelju poziva Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije i Općine Nova Bukovica mogu upisati kao pacijenti.

U tri protekle godine, od zatvaranja neuvjetne ambulante do otvorenja novouređene zgrade, mještani nisu imali mogućnost ostvarivanja zdravstvene zaštite na području općine. Ljudi su se snalazili odlazeći u Mikleuš, ili u Slatinu. Najveći broj mještana ostvario je pravo na zdravstvenu zaštitu u Slatini, jer u gradu istovremeno mogu dobiti potrebne lijekove u ljekarnama kojih u Novoj Bukovici i Mikleušu nema.

U posljednja dva mjeseca, međutim, pokazalo se da u Novoj Bukovici nije samo problem nedostatka liječničkoga kadra presudan za ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu mještana. Problem je i u nedostatku pacijenata. Dom zdravlja je, naime, raspisao natječaje za liječnika i stomatologa u Novoj Bukovici, a budući da ima kandidata, taj problem može se smatrati riješenim.

– Još uvijek čekamo izlazak povjerenstva Ministarstva zdravstva za utvrđivanje minimalnih tehničkih uvjeta, jer bez suglasnosti povjerenstva ordinacije ne mogu početi s radom - kaže ravnatelj županijskog Doma zdravlja Igor Fazekaš.

Osim toga, mogućnost upisa mještana u novim ambulantama do sada je iskoristilo oko 250 osoba, a za sklapanje ugovora s HZZ-om potrebno je najmanje 450 pacijenata.

Fazekaš ističe uvjerenje da će u suradnji s čelništvom Općine prikupiti potrebni broj pacijenata kako bi gotovo dva milijuna kuna uložena u rekonstrukciju i opremanje dviju ordinacija bila isplativa investicija. Očekuje se da će mještani pravo na zdravstvenu zaštitu u novouređenim ordinacijama ostvarivati od početka prosinca.P.Žarković

Možda ste propustili...

OPĆINA VILJEVO PLANIRA GRADNJU

Srijemski kulturni centar u Ivanovu

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

IZNIMNO VELO ZANIMANJE

Poziv za potpore zasad zatvoren

Najčitanije iz rubrike