Regija
IZLOŽBA GLJIVA

Požežanima predstavili 150 vrsta, i jestivih i otrovnih
Objavljeno 18. listopada, 2016.

Zalaganjem članova Gljivarskih društava iz Požege i Našica, Požežani su mogli vidjeti izložbu gljiva na kojoj je prikazano 150 raznih vrsta gljiva. Osim onih jestivih, prikazane su i one koje nisu jestive, ne zbog toga što su škodljive, nego nisu ukusne, ali i nekoliko vrlo opasnih gljiva otrovnica. Izložba je postavljena uz šetnicu Parka pokraj Orljave.

Ovom izložbom požeško Gljivarsko društvo koje ima više od sto članova, željelo je proširiti znanje o gljivama, prikazati poznata jela od gljiva, neke posebne delicije koje se od gljiva ne očekuju i svi su uglavnom iznenađeni tim delicijama, ali i proširiti kulturu gljivarenja i iskorištavanja gljiva u prehrani.

- Naša dva društva odlučila su zajedno organizirati ovu izložbu i prikazati gljivarsko bogatstvo našeg kraja. Požeški kraj prema bogatstvu gljiva najzanimljiviji je u cijeloj Hrvatskoj. To zahvaljujemo prije svega geološkoj raznolikosti, koju još imaju jedino Plitvice i Velebit. Cilj nam je prikazati gastronomsku vrijednost gljiva – istaknuo je dr. sc. Ivica Samardžić, iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije koja je uz dva društva i TZ grada Požega organizator izložbe. Izuzetno bogatstvo gljivama požeškog kraja potvrdio je i predsjednik našičkog Gljivarskog društva Hrvoje Knežević. Članovi Gljivarskog društva Našice Požežanima su ponudili namaz od vrganja, nekoliko vrsta gljiva na roštilju, te gljivarski kotlić.

Gljivarsko društvo Požega i JU za zaštićeno područje Požeško-slavonske županije najavljuju i skori izlazak priručnika o gljivama. Bit će to džepni priručnik koji će obraditi 60-ak najpoznatijih gljiva našeg područja, kako jestivih, tako nejestivih i otrovnih.AGM Kruna

Možda ste propustili...

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

Najčitanije iz rubrike