Kultura
ZAJEDNO UREDILI DVORIŠTE DJEČJEG VRTIĆA

Ruševni zid vrtića “Vedri dani” postao umjetnost
Objavljeno 19. listopada, 2016.

OSIJEK - Nekada derutni zid na južnoj strani dvorišta Dječjeg vrtića “Vedri dani” obnovljen je suradnjom udruge “Vedri grad”, Dječjih vrtića Osijek, Umjetničke akademije u Osijeku, Građevinskog fakulteta u Osijeku i Rotary kluba Josip Juraj Strossmayer Osijek te tvrtki donatora. Zid je osmišljen u suradnji studenata Umjetničke akademije (Ivona Matoušek, Lucija Mitar, Tamara Sekulić i Josip Kovačević) pod mentorstvom arhitektice, doc. dr. sc. Dine Stober, profesorice na Građevinskom fakultetu u Osijeku, i umjetnice, doc. dr. art. Ines Matijević Cakić, profesorice na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.

“Postoje stvari koje nadležne institucije ne mogu tako brzo i jednostavno riješiti kako bismo mi kao građani željeli. Ponekad su razlozi financijske prirode, ponekad je nešto drugo, ali u svakom slučaju čest je osjećaj kako vrijeme prolazi, a nitko ništa ne poduzima. Jedna skupina roditelja, nezadovoljna stanjem u kojem se nalazio Dječji vrtić 'Vedri dani' koji njihova djeca pohađaju, odlučila je sama pridonijeti rješavanju problema koji su ih tištili. Znali su da kao pojedinci ne mogu učiniti ništa pa su se okupili u udrugu pod nazivom 'Vedri grad' sa željom da sebi i svojoj djeci osiguraju kvalitetnije življenje. Ideja im je bila da odgovornima ukažu na probleme, nudeći se istovremeno za pomoć u njihovu rješavanju temeljeno na suradnji uprave, odgojiteljica, roditelja i skrbnika, lokalne zajednice i društveno odgovornih tvrtki spremnih pomoći.

Taj ruševan zid zahtijevao je obnovu iz sigurnosnih i estetskih razloga zbog djece koja se igraju u vrtiću, ali uz to, dvorište vrtića nalazi se u samom središtu grada Osijeka te predstavlja prostor vidljiv velikom broju prolaznika. Realizacija interaktivnog kreativnog zida pridonijela je poboljšanju kvalitete života i boravka djece u vrtiću koja su dobila estetski sadržaj koji potiče razmišljanje, kreativnost, razvijanje motorike i zajedništvo”, navode u udruzi.

SURADNJA I DIJALOG

“Sve je započelo kad smo nakon nebrojeno razgovora s drugim roditeljima umjesto kukanja, koje ne donosi nikakav rezultat, konačno odlučili uzeti stvari u svoje ruke. Ponekad je problem bio očit i jednostavno rješiv, ali nitko ništa nije poduzimao. Uvjerili smo se da se mnogo toga može učiniti kad se udružimo jer kao pojedinci teško da bismo uspjeli neke stvari promijeniti. Važno nam je uspostaviti suradnju i dijalog s institucijama, ali i povezati se s lokalnom zajednicom”, zaključuju članovi udruge “Vedri grad”.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike