Svijet
SPREMA SE KRVOPROLIĆE U MOSULU

Krenula ofenziva
na uporište ISIL-a
Objavljeno 17. listopada, 2016.

Ofenziva iračkih snaga kojom se želi preuzeti kontrola nad Mosulom od Islamske države mogla bi trajati tjednima, a moguće i duže, kazao je u ponedjeljak visoki američki zapovjednik.

Irački premijer Haider al-Abadi objavio je u noći na ponedjeljak kako je počela bitka za Mosul. "Ta operacija kojom se želi ponovno preuzeti kontrola nad drugim gradom u Iraku vjerojatno će trajati tjednima, moguće i duže", upozorio je general Stephen Townsend, novi zapovjednik međunarodne koalicije za borbu protiv IS-a predvođene SAD-om. "Bitka će biti duga i teška, ali Iračani su se pripremili i mi smo uz njih", naglasio je. Turski vojni izvor objavio je u ponedjeljak da oko 3000 iračkih vojnika koje je obučila Turska u kampu Bašika sudjeluje u operaciji.

Mosul, drugi najveći grad u Iraku koji se nalazi na sjeveru zemlje, pod kontrolom je Islamske države od lipnja 2014. godine, a prije sukoba u gradu je živjelo oko dva milijuna stanovnika.

Pomoćnik glavnog tajnika UN-a za humanitarna pitanja i pomoć, izrazio je veliku zabrinutost za sudbinu civila u Mosulu. Borba za preuzimanje kontrole nad iračkim gradom Mosulom od džihadista mogla bi pokrenuti humanitarnu krizu bez presedana, strahuju Ujedinjeni narodi.H

Možda ste propustili...

EUROPSKA UNIJA O NAMETANJU IZBORNOG ZAKONA:

Nismo sretni zbog odluke, ali zakon treba poštovati

SRBIJA KUPUJE 12 ZRAKOPLOVA RAFALE

Vučić očekuje Macrona na potisivanju ugovora

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana