Novosti
NOVA VLADA U UTORAK ILI SRIJEDU

Plenkovićev ministar
poljoprivrede bit će
Davor Adžić iz Tordinaca?
Objavljeno 17. listopada, 2016.
Predviđa se da bi u novoj vladi moglo biti pet ministrica

Hrvatski sabor u ponedjeljak je dopunio dnevni red s deset novih točaka, među kojima je i predstavljanje vlade mandatara Andreja Plenkovića i glasovanje o povjerenju vladi.

Prema najavama, Plenkovićeva vlada mogla bi u Saboru biti potvrđena već u utorak ili, kako je u ponedjeljak rekao Davor Ivo Stier, najkasnije u srijedu.

Tko će činiti vladu, još uvijek se samo nagađa. U HDZ-u je u ponedjeljak bio na razgovorima i profesor sa splitskog Filozofskog fakulteta Pavo Barišić. Tijekom vikenda, valja podsjetiti, na razgovorima su bili Milan Kujundžić, gradonačelnik Malog Lošinja Gari Cappelli, direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld, Tomislav Čorić, Goran Marić, Tugomir Majdak i Davor Adžić.

Predviđa se da bi u novoj vladi moglo biti pet ministrica. Među ministrima za koje se može reći koliko-toliko sigurno da će biti u vladi su Ante Šprlje - ministar pravosuđa, Slaven Dobrović na čelu Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Vlaho Orepić - ministar unutarnjih poslova.

Tko će biti na čelu Ministarstva turizma nagađa se između sadašnjeg ministra Antona Klimana, Martine Bienenfeld i Garija Cappellija. Izvjesno je da Zlatko Hasanbegović neće biti ministar kulture, a na tom mjestu spominje se Nina Obuljen, pa i Jasen Mesić.

Ministar poljoprivrede mogao bi postati Davor Adžić, vlasnik tvrtke Landia iz Tordinaca. Ministarstvo hrvatskih branitelja, predviđa se, preuzet će Zvonko Milas, dok bi na čelu Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja mogao ostati Lovro Kuščević.

Goran Marić i Tomislav Čorić kandidati su za ministra rada i mirovinskog sustava, dok bi prema najavama Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku mogla preuzeti Nada Murganić. I.Mikulić

MARIĆ, BUTKOVIĆ I TOLUŠIĆ OSTAJU, STIERU SEKTOR VANJSKIH POSLOVA

Zdravko Marić ostaje ministar financija, vjerojatno Oleg Butković ministar mora, prometa i infrastrukture te Tomislav Tolušić na čelu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a. Ministar vanjskih poslova, izgledno je, postat će Davor Ivo Stier, obrane Damir Krstičević, a uprave Ivan Kovačić.

Kandidati za novog ministra zdravstva su Drago Prgomet i Milan Kujundžić. Kujundžić je u HDZ-u s predsjednikom stranke Plenkovićem razgovarao i o području znanosti i obrazovanja, iako se za tu dužnost spominje i ime Ivane Mrkonjić. Martina Dalić mogla bi biti ministrica gospodarstva, pa i potpredsjednica vlade.