Crna kronika
KRALI PO SLAVONIJI

Zbog mjenjaže lopovi iz Rumunjske u zatvoru
Objavljeno 18. listopada, 2016.

Mjenjaža je iskušani prevarantski recept koji, u pravilu, uvijek uspijeva, a žrtva ostaje bez povećeg novčanog iznosa. Prevaranti tada bježe, no u posljednjem slučaju završili su u rukama policije.

Dvojica Rumunja, 31-godišnjak i 38-godišnjak, nakon noći provedene u policijskoj ćeliji PU osječko-baranjske, sada su završili u jednomjesečnom istražnom zatvoru. Rumunje se sumnjiči za krađe pri mijenjanju novca u najmanje četiri slavonska grada: Osijeku, Đakovu, Novoj Gradiški i Vinkovcima. U nedjelju je dežurni sudac istrage Županijskog suda u Osijeku proveo ročište prema prijedlogu državnog odvjetnika, te prihvatio prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv dvojice stranaca u trajanju od mjesec dana.

- Dvojici muškaraca stavlja se na teret da su 13. i 14. listopada u Osijeku i Đakovu, u poslovnici tvrtke “Aurodomus” d.o.o., na identičan način ukrali po 1800 kuna u navedenoj mjenjačnici. Novac su ukrali na način da su zatražili konverziju 650 eura koje su stavili na pult, tražeći da se zamijeni u domaću valutu. Potom su iskoristili nepažnju djelanika zapričavajući ih, te neopaženo s pulta uzeli dio novčanica domaćeg novca i to po devet novčanica u apoenima od 200 kuna, nakon čega bi odustali od konverzije i povukli svoje novčanice od 650 eura - doznajemo od Miroslava Rošca, glasnogovornika Županijskog suda u Osijeku.

Prema Roščevim riječima, postoje indicije da su u istim poslovnicama u Novoj Gradišci i Vinkovcima ukrali novac na identičan način.

Ovo je samo jedan od primjera prevarenih djelatnika raznih objekata koje vješti lopovi pričom toliko “smuvaju” da na kraju oštećeni ostaju i bez novca koji su trebali zamijeniti, ali i bez novca koji su za promjenu valuta dali neznancima.

U rujnu 2010. godine blagajnica banke u Slatini tako je ostala bez 12.200 kuna. Naime, u poslovnicu banke ušao je ćelav, visok muškarac i od blagajnice zatražio da mu promijeni nekoliko tisuća eura u kune. Kada je blagajnica stavila kune na pult, neznanac se odjednom predomislio i zatražio da mu kune zamijeni u funte.

Međutim, blagajnica to nije mogla učiniti, a “nezadovoljni klijent” okrenuo se i otišao, no i s 12.200 kuna koji su bili na pultu. Blagajnica je brzo shvatila da je pokradena, no ćelavi neznanac nestao je u nepoznatom smjeru. Nikada nije pronađen.

Sandra LACIĆ
Možda ste propustili...

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

PIJANI VOZAČI “AKTIVNI” ZA VIKEND

Visoke kazne ne sprječavaju ih da počnu voziti

Najčitanije iz rubrike