Kultura
NA INICIJATIVU IVANA FAKTORA

16. Performance Art Festival Svjetska premijera dokumentacije züriškog performansa u MLU!
Objavljeno 18. listopada, 2016.

Osječki Performance Art Festival jedna je od dugovječnijih manifestacija u Hrvatskoj posvećenih umjetnosti performansa, a pokrenuta je na inicijativu umjetnika Ivana Faktora 2001., u okviru prvoga izdanja Osječkog ljeta kulture.

Organizatori ističu da im je upravo zbog toga izuzetno drago što se ove godine Grad Osijek, kao suorganizator, ponovno odlučio pridonijeti uspjehu ove međunarodne manifestacije, koja je u svom 16. izdanju pokazala da se i s nezavidnim financijskim budžetom, vrlo malim organizacijskim timom i pozorno odabranim suradnicima može proizvesti umjetnički festival koji će u recepciji naići na širi odjek i biti zapažen i valoriziran i izvan lokalnih okvira.

No, očito je da bi M-art, kao organizator, bez stalne festivalske lokacije teško mogao ostvariti zamisao kustosice Radmile Ive Janković da nije bilo sada već višekratno potvrđene suradnje s Muzejem likovnih umjetnosti.

- Tema festivala, Politička tijela, važna je i aktualna, a na festivalu, uz svima nama poznate domaće autore, Sinišu Labrovića s performansom “Umjetnika boli kurac za sve”, i Marka Markovića s “Pogledaj sine”, inače Osječanina koji trenutačno živi u Beču, sudjeluju i jedne od međunarodno najzapaženijih južnoameričkih umjetnica, Maria José Arjona iz Kolumbije s izvedbom 'Birdcage' i Maria Adela Diaz, podrijetlom iz Guatemale, s izvedbom 'In Transit' na rijeci Dravi. Nije bilo nikakve dvojbe želimo li podržati festival i omogućiti da se održi u MLU-u - kaže kustosica MLU-a Valentina Radoš.

- S M-artom, kao i kustosicom i svim umjetnicima koje smo ugostili u MLU-u, žalimo što s nama nije mogla biti i velika meksička umjetnica Teresa Margolles, koja je sada u Boliviji, ali nam je jako drago što je ona sama predložila da M-art kroz suradnju s galerijama Mor Charpentier iz Pariza i 12-14.org contemporary iz Beča u našem muzeju premijerno prikaže njezin netom dovršen video 'Incision'. Čast nam je što je upravo u MLU-u bila svjetska premijera dokumentacije züriškog performansa koji je proizišao iz Margollesinog projekta za ovogodišnju Manifestu 11, u okviru umjetničinog kolaborativnog rada sa seksualnom radnicom Soniom Victoriom koja je izvela performans - ističe ravnateljica MLU-a Leonilda Conti, te dodaje da su sretni što su ponovno surađivali s kustosicom iz MSU-a Zagreb, Radmilom Ivom Janković, koja je u suradnji s Anom Knifer ostvarila retrospektivnu izložbe Julija Knifera pod nazivom “Bez kompromisa”, koju su prošle godine predstavili u Osijeku.

- Uvijek ću se rado vraćati u Osijek i bilo mi je veliko zadovoljstvo, ali i izazov, biti kustosicom 16. Performance Art Festivala. Potpuno je različito organizirati ovakav festival primjerice u Zagrebu, gdje je publika brojnija i neusporedivo je češće, tako reći svakodnevno, u doticaju s ovakvim tipom izvedbenih umjetnosti, nego u Zadru, gdje sam od 2001. do 2004., organizirala međunarodnu manifestaciju posvećenu umjetničkim intervencijama u javnom prostoru Zadar_uživo, ili u Osijeku, gdje publika također, naročito mlađa i studentska populacija, rijetko ima prigodu izravno doživjeti umjetnost performansa, koja je međunarodno, zapravo, maksimalno zastupljena i vrlo cijenjena na svim velikim i važnim umjetničkim manifestacijama diljem svijeta. Svjesna sam da je za osječki tim na svim razinama organizacije ovo izdanje festivala bio pozamašan pothvat, no jako sam zadovoljna, kao i umjetnici sudionici radom Ane-Marije Koljanin, koja je kao moja asistentica i koordinatorica festivala uložila velik trud da se festival uspješno realizira. Nadam se da će M-art, na čelu s direktorom festivala Ivanom Faktorom, uspješno nastaviti voditi festival, jer je to za jedan manji grad poput Osijeka, koji je osim toga bio i u najužem izboru u kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture 2020., te iako to možda nije odmah neposredno vidljivo iz lokalne vizure, jedan važan kulturni projekt - zaključuje Janković.

Narcisa VEKIĆ

M-art

uspijeva održati kontinuitet svemu usprkos

Ovaj je festival za Osijek važan kulturni projekt, kaže Radmila Iva Janković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike