Regija
SUSRET ANSAMBALA

KUD-u Dika treća nagrada
Objavljeno 17. listopada, 2016.

ČAKOVEC/SLATINA

Pod pokroviteljstvom Međimurske županije, Grada Čakovca, Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice, te uz materijalnu potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, u Centru za kulturu u Čakovcu održan je 23. susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina. Održan je susret u kategoriji koreografiranog folklora, a kategorija izvornog folklora bit će održana u Koprivnici 12. studenoga.

U Čakovcu je nastupilo oko tisuću folkloraša u 22 hrvatska ansambla i skupine koji su bili najbolji na županijskim smotrama folklora te gostujuća skupina iz Bosne i Hercegovine. U kategoriji koreografiranog folklora nastupili su predstavnici osam županija, KUD Dalmacija - Dugi Rat, KUU Seljačka sloga - Nedelišće, FA Zdenac - Garešnica, KUD “Petar Preradović” - Đurđevac, Varaždinski folklorni ansambl, KUD Nova zora - Donja Lomnica, KUD “Sv. Juraj” - Draganić, KUD Dika -" Slatina te KUD Rudine - Livno (BiH).

Nakon koncerata i okruglih stolova sa sudionicima, tročlano stručno povjerenstvo u sastavu Tvrtko Zebec, Ivica Ivanković i Branko Ivanković proglasilo je ovogodišnje dobitnike prvih triju nagrada Hrvatskog sabora kulture. Na prvo mjesto plasirao se KUD “Sv. Juraj” Draganić iz Karlovačke županije, drugi je bio KUD Nova zora Donja Lomnica iz Zagrebačke županije, a treću nagradu povjerenstvo je dodijelilo KUD-u Dika iz Slatine.

Slatinski KUD izveo je dvije koreografije voditelja Miroslava Šarića, s kojima je na virovitičko-podravskoj županijskoj smotri folklora 25. rujna u Slatini izborio nastup u Čakovcu: “Ivanje u Sopju” i “Oj, Kukljice, srce Dalmacije”.

– Tridesetak plesača i tamburaša našega KUD-a ponijelo je vrlo lijepe dojmove iz Čakovca. Dika je već nastupala u Čakovcu, ali ovo je prvi put da je predstavnik Virovitičko-podravske županije osvojio nagradu i zbog toga smo posebno ponosni - rekao nam je predsjednik KUD-a Dario Vrbaslija nakon povratku sa Susreta. P. Žarković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike